Fiberfattig kost – Low Residue Diet

Low residue diet, kan lindre symptomene ved Morbus Crohn og Ulcerøs Kolitt.

Dietten innebærer restriksjon av matvarer med høyt fiberinnhold og matvarer som er vanskelig å fordøye. Low residue betyr at dietten gir lite rester i tarmen noe som fører til reduserte tarmbevegelser, både i styrke og antall. Hensikten med dietten er å lindre symptomer som kramper, oppblåsthet, luft og diaré. Dette er imidlertid ingen kur for en inflammatorisk tarm.

Matvarer med lite fiber er gjerne mer raffinerte og dette går ofte utover næringsinnholdet. Skal man gå på dette kostholdet over lang tid, bør man derfor få hjelp fra en ernæringsfysiolog slik at man er sikker på at man får i seg nok vitaminer og mineraler. I en kortere periode med aktiv sykdomsfase kan man derimot følge rådene nedenfor (1). Vær obs på at disse rådene ikke passer for alle. Noen kan tåle matvarer som står i listen over problematiske matvarer og omvendt.

Maten du kan spise

Korn

  • Raffinert hvitt brød og kjeks
  • Hvit ris, nudler og hvit pasta
  • Puffet ris og Corn Flakes
  • Hvetegrøt (basert på siktet, fint mel) og risengrynsgrøt

Frukt og grønnsaker

Generelt anbefales det å skrelle frukt og grønnsaker da skallet som oftest er en rik kilde til fiber. Unngå steiner og frø.

  • Godt kokte grønnsaker
  • Hermetiske grønnsaker
  • Kokte poteter uten skall
  • Tomatsaus uten frø
  • Modne bananer
  • Myk Cantaloupe melon
  • Honningmelon
  • Hermetisk eller kokt frukt uten skall og frø
  • Avocado

Melk og meieriprodukter

Melkeprodukter kan spises med moderasjon. Det inneholder ikke fiber, men mange med inflammatorisk tarm har laktoseintoleranse og tåler da sukkeret fra melkeprodukter dårlig. Til de som har laktoseintoleranse vil laktosefrie eller laktosereduserte produkter være et godt alternativ.

Kjøtt og protein

Noen tolererer fisk bedre enn kjøtt, da dette er lettere fordøyelig.

  • Fisk
  • Mørt evt. kokt kjøtt, både rødt og hvitt
  • Egg

Fett, sauser og tilsetninger

  • Margarin, smør og oljer
  • Majones og ketchup
  • Rømme, kesam, creme fraiche
  • Glatte sauser og dressinger
  • Soyasaus
  • Honning og sirup

Søtsaker og snacks

Kan spises i moderate mengder:

  • Kaker og kjeks uten frø, kokos, nøtter o.l.
  • Glatte puddinger og gelé
  • Iskrem og ispinner uten nøtter
  • Sukkertøy
  • Vaffelkjeks
  • Pretzels

Drikke

  • Koffeinfri: kaffe, te, brus
  • Melk (laktosefri ved intoleranse)
  • Juice uten frø og fruktkjøtt
  • Grønnsaksjuice (silt)

Maten du bør unngå

  • Nøtter, frø og kokos
  • Helkorn/fullkorn i alle former (gjelder også fullkornsris og pasta) samt maisbrød
  • Rå eller tørket frukt
  • De fleste rå grønnsaker
  • Enkelte kokte grønnsaker som: erter, brokkoli, vintersquash, rosenkål, hodekål, mais, løk, blomkål, bønner og poteter med skall
  • Bønner, linser og tofu
  • Røkt eller tørket og saltet kjøtt
  • Kjøtt med sener og hardt bindevev
  • Ost med nøtter, frø eller frukt
  • Peanøttsmør, syltetøy, marmelader
  • Picles, relish, oliven, surkål, pepperrot (revet)
  • Popkorn
  • Fruktjuice med fruktkjøtt og/eller frø
  • Sviskejuice, pærenektar

 Kilder

  1. Karriem-Norwood V. Low-residue diet [Internett][hentet 2014-02-24]. Tilgjengelig fra: http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/low-residue-diet-foods

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar