Kosthold ved urinsyregikt (podagra)

Urinsyregikt også kalt podagra forårsaker betennelse som gir sterke smerter og hevelser i utsatte ledd. Årsaken til betennelsen er en opphopning av urinsyre i blodet. Urinsyre dannes i kroppen når du fordøyer visse matvarer og er som regel ikke noe problem. Hos noen mennesker har imidlertid urinsyren en tendens til å hope seg opp og danne krystaller som utfelles i ledd, ofte stortåens grunnledd.

Hvem får urinsyregikt

I følge helsenorge.no er dette noen av faktorene som fører til for mye urinsyre i blodet:

  • For høyt alkoholkonsum, spesielt øl
  • Høyt inntak av rødt kjøtt
  • Overvekt
  • Kombinasjonen av hjertesykdom, diabetes, høyt blodtrykk og kolesterol
  • Bruk av visse medisiner som diuretika mot høyt blodtrykk og acetylsalisylsyre (eks.: Albyl-E, Aspirin, Globoid, Dispril)

Kosthold ved urinsyregikt

Sukker

Begrens inntak av juice, saft, brus og annen søt drikke samt sukkerholdig mat som kaker og snop. Ikke erstatt vanlig sukker med fruktose.

Overvekt

Vektreduksjon er en klar fordel for overvektige med urinsyregikt. Dersom du er overvektig anbefales en langsom vektreduksjon på maks 0,5 til 1 kg per uke. For å gå ned 0,5 kilo i uken må du kutte ned 500 kilokalorier (kcal) daglig. Se først på hva du kan kutte ut av flytende kalorier:

  • 1/2 liter brus = 210 kcal
  • 1/2 liter øl = 200 kcal
  • 1 glass (1,5 dl) vin = 105 kcal
  • 1 glass (2 dl) juice = 90-100 kcal
  • 1 glass (2 dl) lettmelk = 90 kcal

Alkohol

Halvliter
Øl inneholder mye puriner og bør begrenses hvis du lider av urinsyregikt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Vær forsiktig med alkohol og da særlig øl, som har et høyt innhold av puriner. Alkohol hemmer også utskillelsen av urinsyre via nyrene.

Væskeinntak

Drikk vann! Et rikelig væskeinntak på 2-3 liter pr dag vil hjelpe nyrene å skille ut urinsyren.​

Utover dette anbefales

  • Regelmessige måltider, 3-4 per dag
  • Spis grønnsaker og frukt/bær i forholdet 3:2 pr dag
  • Velg grove kornvarer
  • Velg magre melkeprodukter uten tilsatt sukker
  • Daglig tilskudd av tran anbefales
  • Man bør unngå overdrevent inntak av purinrike matvarer

Puriner i kosten og urinsyre i kroppen

Det er ingen regel om at man må unngå purinholdig mat, da dette har relativt liten effekt på produksjonen av urinsyrer. Enkelte personer med høyt inntak av purinholdige matvarer kan likevel oppleve symptomlindring av et kosthold med mindre puriner og det anbefales derfor å unngå overdrevet inntak av matvarer med høyt purininnhold.

Toleranse for purinrike matvarer er individuell. Dersom du ikke opplever symptomforverring ved inntak av purinrike matvarer er det ingen grunn til å endre inntak av disse matvarene. Kjenner du derimot at du blir verre av å spise eksempelvis reker, skal du selvfølgelig kutte ned på inntaket av denne matvaren.

Det anbefales ikke å ekskludere alle matvarer med høyt og moderat innhold av puriner fra kosten, men bruk disse matvarene etter toleranse, i normale porsjonsstørrelser (ca 150-200 gram kjøtt/fisk til middag, ca 30 gram til pålegg).​

Matvarer med høyt purinnhold

  • Innmat fra dyr og fisk (lever/nyrer/hjerte)
  • Rogn, muslinger, kreps, hummer
  • Ansjos, sardiner, sild, makrell, ørret
  • Vilt
  • Kjøttkraft, kjøttbuljong og sauser/supper basert på disse
  • Alle alkoholholdige drikker, særlig øl​

Moderat purinnhold

  • Alle typer kjøtt
  • Fisk (med unntak av arter listet over)
  • Østers, muslinger og annen skjellfisk, reker, scampi
  • Fullkornsprodukter
  • Bønner, linser, soyabønner, soyamel, tofu, hummus, kikerter
  • Peanøtter, peanøttsmør, cashewnøtter
  • Asparges, erter, sopp, spinat, blomkål, brokkoli, avocado

Matvarer med lavt purinnhold

  • Grønnsaker (med unntak av grønnsakene listet over), poteter, frukt og urter
  • Brød og kornvarer, ris, pasta og nudler
  • Melk og meieriprodukter
  • Smør, margarin og olje
  • Egg
  • Nøtter (med unntak av peanøtter og cashewnøtter)
  • Oliven
  • Kaffe, te​

Relaterte innlegg

5 Kommentarer for “Kosthold ved urinsyregikt (podagra)”

    1. Hei Johanne!

      Som det står i teksten så anbefales det ikke å ekskludere alle matvarer med høyt eller moderat innhold av puriner fra kosten, men at man bruker disse matvarene etter toleranse, i normale porsjonsstørrelser (ca 150-200 gram kjøtt/fisk til middag, ca 30 gram til pålegg).

      Mvh
      Stina Johnson

Legg igjen en kommentar