Kostråd ved diaré

Diaré defineres som mer enn 4-5 voluminøse og vanntynne avføringer daglig. Har man diaré følger ofte symptomer som kvalme, oppkast, redusert matlyst og magesmerter.

Årsakene til diaré kan være flere, men ofte skyldes det matforgiftning, virusinfeksjoner, bakterier, sopp eller parasitter.

Diaré kan også skyldes tilstanden irritabel tarm, som du kan lese mer om her.

Dersom diaréen er langvarig, eller opptrer hyppig, bør du ta en tur til legen for å utrede mulige årsaker.

Vedvarende diaré gir risiko for dehydrering (væskemangel), særlig hos eldre mennesker. Et synlig tegn på dehydrering er mørk og sparsom urin. Drikk derfor rikelig gjennom dagen! Mange tenker automatisk at mer væske gir mer diaré og drikker så lite som mulig, men husk at du taper masse væske under toalettbesøkene og denne væsken må erstattes.

Forsøk å spise små, hyppige måltider.

Mat og drikke som virker stoppende

  • Eplemost blandet med Farris (40/60)
  • Ris-, havre- eller byggrynsavkok
    • 2-3 ss gryn kokes i 1 liter vann i 1 time. Sil av vannet, tilsett 1 ss sukker og en knivsodd salt. Drikkes romtemperert i mindre porsjoner fordelt utover dagen.
  • Buljong
  • Blåbærsaft
  • Svak te med litt sukker
  • Loff, kjeks
  • Hvit ris og pasta
  • Kokt potet
  • Gulrotpuré
  • Raspet eple (uten skall)
  • Modne bananer
  • Kokte grønnsaker
  • Kylling, kalkun og mager fisk
  • Eggeretter
  • Syrnet melk kan hjelpe

Mat og drikke du bør unngå ved diaré

  • Søtmelk (vanlig melk), brunost, prim
  • Saft, brus og juice med mye sukker
  • Frø, nøtter, kli
  • Sukkerfri tyggegummi og pastiller (sorbitol)
  • Fet mat
  • Gassdannende grønnsaker (hvis du har luft i magen) som belgvekster, løk og kål
  • Tørket frukt
  • Rå grønnsaker og frukt

Andre tiltak mot diaré

Har du forstoppelse? Les om kostråd og tiltak her.

Kilder

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar