Jod

Jod tilhører sporstoffene og er i kroppen først og fremst konsentrert i skjoldbruskkjertelen. Her produseres to stoffskiftehormoner, tyroksin (T4)  og trijodtyronin (T3) som begge binder jod. Disse hormonene er nødvendig for normal metabolisme (stoffskifte), energiomsetning og vekst.

Kilder til jod i kosten

Fisk, skalldyr og meieriprodukter er de viktigste kildene. Fisk og skalldyr inneholder naturlig jod, mens meieriprodukter inneholder jod som følge av tilsetninger i dyrefôret. Magre fiskevarianter som torsk og sei har høyt innhold av jod, sammenlignet med fete fiskeslag.

Mangel på jod

Ses sjelden i Norge i dag, men kan oppstå ved et svært ensidig kosthold. Mangel kan gi lavt stoffskifte og struma.

Anbefaling

Kvinner og menn over 60 år anbefales et daglig inntak på 150 µg (mikrogram) jod.

Kilder