Morbus Crohn og kosthold

Morbus Crohn er en kronisk betennelse som kan oppstå i alle deler av mage/tarm kanalen, flekkvis eller i ett strekke, fra munnhule til endetarm.

Betennelsen trenger gjennom hele tarmveggen og er oftest lokalisert til siste del av tynntarm og overgang til tykktarm (50-60 %). Det betente området blir rødt og hovent og danner typisk betennelsesknuter og arrvev, som i sin tur kan føre til trange partier i tarmen (strikturer). Sykdommen veksler mellom aktiv sykdomsfase og remisjon (god periode), men med store individuelle forskjeller på hyppighet og alvorlighetsgrad.

Symptomer

 • Diaré, som oftest uten blod
 • Magesmerter
 • Vekttap
 • Feber og generell sykdomsfølelse
 • Kraftløshet
 • Dårlig matlyst (ofte pga. redsel for smerter eller endret smak pga. sinkmangel)

Utfordringer

 • Strikturer
 • Fistler (kanal som dannes mellom tarmen og andre organer som urinblære eller hud)
 • Abscesser (byller)
 • Opptil 20 % får også sykdomsforandringer i andre organer som hud, lever, ledd og øyne
 • After (munnsår)
 • Ernæringsmangler

Ernæringsmessige utfordringer

Diaré, som er vanligste symptom ved Morbus Crohn, kan over tid føre til minsket opptak og/eller tap av natrium, kalium, magnesium, kalsium, sink og selen.

Innsnevringer i tarmen gjør det vanskeligere for maten å passere og matvarer som inneholder hele korn og mye fiber, kan sette seg fast og forårsake smerter og eventuelt oppkast. Kraftig oppkast kan føre til tap av kalium og natrium.

Mangel på de fettløselige vitaminene A, D, E og K kan oppstå grunnet fettmalabsorpsjon, en tilstand der kroppen ikke klarer å ta opp fettet fra maten, men lar det passere med avføringen.

Bruk av medisinen Salazopyrin (virkestoff: Sulfasalazin) hemmer absorpsjonen av vitaminet folat. Det anbefales derfor tilskudd av folat ved bruk av slik medisin.

Mangel på jern ses ved blodtap og kan føre til anemi. B12 mangel ser man gjerne når betennelsen sitter i nedre del av tynntarm eller hvis denne delen er fjernet kirurgisk.

Mangel på vitamin C skyldes som oftest mangelfullt inntak av frukt og grønt som følge av strikturer og redsel for smerter.

Det er viktig å sjekke vitamin- og mineralstatus hos lege før man begynner med tilskudd, da noen kan forverre symptomene:

 • Jerntilskudd i tablettform tolereres ofte dårlig og kan i verste fall få betennelsen i tarmen til å blusse opp. Intravenøst jern kan derfor være nødvendig ved mangel.
 • Høye doser av vitamin C og mineraler som sink og magnesium kan irritere tarmen og forverre diaré.
 • A vitamin tilskudd kan være toksisk (giftig) i store doser.

Kostanbefalinger

Generelt anbefales det å spise små, hyppige og regelmessige måltider. Det anbefales å tygge maten godt, for å unngå biter som kan sette seg fast. Ved påviste strikturer, anbefales fiberfattig kost. Det samme gjelder i aktive sykdomsperioder. Enkelte har nytte av å være på flytende kost i en kort periode. Med flytende kost menes næringsdrikker (Resource, Nutridrink, Fresubin) som kan kjøpes på apoteket. Det finnes også et tilskudd som heter Modulen IBD som er spesielt utviklet for Morbus Crohn.

Det er viktig å få veiledning ved bruk at tilskudd, slik at du får i deg det du trenger av næringsstoffer. Pass derfor på at du rådfører deg med lege eller ernæringsfysiolog før du setter i gang med en eventuell flytende kost.

  Kostråd ved IBD – Morbus Crohn og Ulcerøs Kolitt
  Generelt ved IBD
 Anbefaling  Unngå
 Spis små og hyppige måltider  Fettrike og fritterte retter og sauser
 Mørt kjøtt Melkesukker (laktose) hvis det tolereres dårlig
Fisk og egg tolereres ofte bedre enn kjøtt  Tørkede bønner og erter
Ved aktiv sykdomsfase og/eller ved strikturer (innsnevringer) i tarmen
  Fiber og korn
 Anbefaling Unngå 
 Spis en fiberfattig diett Helkornsprodukter og kli
Reintroduser en og en av de fiberrike matvarene i små mengder Rå frukt og enkelte grønnsaker med lange fibre, slik som asparges og stangselleri
Brun ris og villris
Nøtter og frø
Mais, maiskorn og popkorn
Bønner og linser
Ved diaré og magesmerter
 Frukt og grønnsaker
 Anbefaling Unngå 
 Godt kokte grønnsaker  Poteter med skall
 Silt grønnsaks- eller fruktjuice  Grønnsaker og frukt med frø
 Myke eller hermetiske frukter  Mais og maisprodukter
 Skrelt eple  Rå kålgrønnsaker, beter, brokkoli, rosenkål, kål, surkål, blomkål, sukkererter, sopp, okra, løk, pastinakk, paprika, vintersquash
 Moden banan  De fleste rå og tørkede frukter (se unntak venstre side)
 Moden melon  Hermetisk bær og kirsebær
 Avocado  Sviskejuice
 Fett
 Hold fettinntaket under 8 ts daglig
Drikke
Anbefaling Unngå
Drikk rikelig med vann gjennom dagen (små porsjoner med hyppig frekvens) Drikke med mye sukker, inkludert søte juicer
 Koffein
 Alkohol
 Sukkeralkoholder (søtstoffer som ender på -ol, slik som sorbitol, erythriol etc.)

Kilder

 1. LMF. Inflammatoriske tarmsykdommer – Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. LMF [Elektronisk artikkel]. 2009 [Hentet 2014-02-20]. Tilgjengelig fra: http://www.lmfnorge.no/images/pdf/Brosjyre%20LMF%20inflammatoriske%20tarmsykdommer.pdf
 2. Brown CB, Rampertab SD, Mullin GE. Existing dietary guidelines for Crohn’s disease and ulcerative colitis. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2011 5(3), 411-425.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar