Koteletter med sjysaus og rotgrønnsaker

Ernæringsfysiologens kommentar

Har du dårlig tid, kan du selvfølgelig steke kotelettene på null komma niks. Har du god tid anbefaler jeg deg å forsøke koteletter laget på denne måten. Det er nemlig vanskelig å få mørere koteletter enn dette!

Retten er meget fettrik og det er like mye enumettet som mettet fett. Ønsker du å spare litt på kaloriene så forsyn deg litt mindre av sausen eller bruk halv mengde smør under stekingen.

Svinekjøtt er rik på B-vitaminet, tiamin som er viktig for metabolismen (forbrenningen), en god nervefunksjon og fordøyelse. Retten er også en god kilde til fosfor og kalium som er nødvendig for en god nerve- og muskelfunksjon. Kalium er i tillegg blodtrykkssenkende.

Flere med leddgikt, reagerer på svinekjøtt og kan med fordel velge andre typer kjøtt.

Porsjoner
2
Tidsbruk
2-3 timer

Ingredienser

Koteletter

  • 2 nakkekoteletter (320 g)
  • 1 stk gul løk
  • 30 gram smør
  • Vann

Grønnsaker

  • 2 stk poteter
  • 2 stk gulrøtter
  • 80 g sellerirot
  • 80 g kålrot
  • 2 kvaster frisk rosmarin eller timian
  • 1 ss olivenolje
  • Salt (Maldonsalt eller annen grovkornet havsalt)

Næringsinnhold

Hele rettenPr. porsjon
Energi (kcal) 1 201,0 600,5
Protein (g) 62,7 31,4
Fett (g) 85,9 43,0
Karbohydrat (g) 40,1 20,1
Fiber (g) 12,46,2

Fremgangsmåte

  1. Grovhakk løken.
  2. Brun kotelettene på sterk varme på begge sider i smør.
  3. Skru ned varmen, dryss over løk og hell på vann slik at vannet nesten dekker kotelettene.
  4. Legg på lokk og la det småputre på svak til middels varme i 2-3 timer. Følg med underveis.
  5. Etter ca. 2 timer setter du ovnen på 225 grader varmluft.
  6. Skrell og kutt grønnsaker i terninger og vend dem inn i olivenolje og hakket rosmarin eller timian i en bolle.  Legg de over på et stekebrett kledd med bakepapir og strø over havsalt. Stekes i ca. 30-40 min. avhengig av ovn.
  7. Ta ut kotelettene og sil sausen fri for løk. Ha sausen tilbake i pannen og reduser på høy varme.
  8. Ønsker du fløtesaus istedenfor sjy, tilsetter du bare fløte i pannen etter redusering.
  9. Legg kotelettene tilbake i sausen og la dem få varme seg litt før servering.