Spiselige blomster

Nå som våren har kommet er det sikkert mange som har begynt å plante ut blomster i bed og urner. Hva med å plante noen du kan bruke i maten? Flere blomster er spiselige og kan live opp en ellers fargeløs rett.

Dyrk dine egne spiselige planter

Jeg har tidligere skrevet om krydderurter som kan løfte maten til nye høyder, men visste du at du kunne spise enkelte blomster også? Blomster er vakre å se på og kan tilføre det lille ekstra til salaten, på kaka eller for eksempel til osten. Noen kan du spise hele, mens andre kan du spise kronbladene av. Husk at planter gjerne sprøytes, så det beste er å dyrke dine egne spiselige planter, ellers må du forsikre deg om at de er usprøytet og merket med «spiselig» fra plantesenteret.

15 spiselige blomster

Det finnes mange spiselige blomster der ute. Her får du vite litt om 15 av dem.

Agurkurt

Botanisk navn: Borago officinalis
Engelsk navn: Borage

Borago officinalis
Agurkurt. Foto: shutterstock.com

Som navnet sier, smaker denne noe agurk. Både blomster og unge blader kan brukes i salater. Blomstene er fine å bruke til pynt på kaker og desserter. Eller du kan fryse blomstene inn i isbiter.

Anisisop

Botanisk navn: Agastache anisata og A. foeniculum
Engelsk navn: Anise hyssop

Agastache anisata
Anisisop. Foto: shutterstock.com

Blomster og blader har et hint av anissmak (lakris) og kan benyttes for eksempel i kaker og krem. Bladene er fine å trekke til te.

 

 

Blomkarse

Botanisk navn: Tropaeolum majus og T. minus
Engelsk navn: Nasturtium

Tropaeolum majus
Blomkarse. Foto: shutterstock.com

Blomster og blader har en pepperaktig smak som minner om karse. Bruk dem gjerne i salater.

Dagfiol

Botanisk navn: Hesperis matronalis
Engelsk navn: Sweet Rocket

Hesperis matronalis
Dagfiol. Foto: shutterstock.com

Blomstene tar seg godt ut i salater og desserter. Dagfiolen passer dessuten utmerket til kyllingretter og enkelte fiskeretter.

Daglilje

Botanisk navn: Hemerocallis
Engelsk navn: Daylily

Hemerocallis
Daglilje må ikke forveksles med liljer som er giftige! Foto: shutterstock.com

Blomstene passer i supper, salater og wok.

OBS! Må ikke forveksles med liljer (Lilium), som er giftige.

Flittiglise

Botanisk navn: Impatiens walleriana
Engelsk navn: Busy Lizzie

Impatiens walleriana
Flittig Lise. Foto: shutterstock.com

Flittiglise kommer i mange farger og er vakre i salater. Pynt også kalde drikker med blomstene.

Gladiol

Botanisk navn: Gladiolus
Engelsk navn: Gladiolus

Gladiolus
Gladioler. Foto: shutterstock.com

Blomstene smaker ganske likt som salat. Lager du en salat av gladiolblomster i ulike farger vil det glede ethvert øye. Eller fyll blomstene med is og server som dessert.

Hestemynte

Botanisk navn: Monarda didyma
Engelsk navn: Monarda/Bergamot

Monarda didyma
Hestemynte. Foto: shutterstock.com

Bladene kan trekkes til te. Kronbladene kan brukes i salater, grønnsaksretter, pasta og fiskeretter.

Kornblomst

Botanisk navn: Centaurea cyanus
Engelsk navn: Cornflower, bachelor’s button

Centaurea cyanus
Kornblomst. Foto: shutterstock.com

Disse blomstene lukter ingenting, men har en søt til krydret smak. Dryss de blå kronbladene over salaten eller desserten. Lekkert! Prøv blomstene også til omelett eller pastaretter.

Lavendel

Botanisk navn: Lavandula
Engelsk navn: Lavender

Lavandula
Lavendel. Foto: shutterstock.com

Lavendel finnes i mange sorter og alle kan spises. Kan brukes i blant annet kaker, is, krem, desserter og drikke. Lavendel smaker visstnok også godt i viltretter. Da blomsten har en ganske kraftig parfymert smak, rådes det til å bruke den med måte.

Nellik

Botanisk navn: Dianthus amurensis, D. barbatus, D. caryophyllus, D. chinensis, D. deltoides, D. plumarius og D. superbus.
Engelsk navn: Carnation

Dianthus
Nellik. Foto: shutterstock.com

Nellik kommer i mange varianter og brukes som krydder og dekorasjon av bakverk og desserter. Prøv den også i punchbollen eller i suppen.

Ringblomst

Botanisk navn: Calendula officinalis
Engelsk navn: Pot marigold

Calendula officinalis
Ringblomst. Foto: shutterstock.com

Bruk kronbladene til å drysse over salaten. Disser blomstene setter farge, så kok de gjerne sammen med ris hvis du ønsker et mer fargerikt utseende på middagen.

Rose

Botanisk navn: Rosa
Engelsk navn: Rose

Rosa
Alle roser er spiselige. Foto: shutterstock.com

Alle roser kan spises. Kronbladene har en delikat smak og kan brukes ferske i kalde drikker og gele eller tørkede som trekkes til te. Friske eller kandiserte kronblader er dekorativt til kaken.

Stemorsblomst og andre fioler

Botanisk navn: Viola cornuta, V. hybrid, V. tricolor, V. x williamsiana, V. odorata og V. x wittrockiana
Engelsk navn: Viola

Viola tricolor
Stemorsblomst. Foto: shutterstock.com

Blomstene smaker litt som salat og er dekorative i salater eller som kakepynt. De er fine å fryse inn i isbiter. Hele blomsterhodet kan spises.

Syrin

Botanisk navn: Syringa vulgaris
Engelsk navn: Lilac

Syringa vulgaris
Syrinbusk. Foto: shutterstock.com

Da jeg var liten pleide jeg å suge saften ut av syrinblomstene. Du kan også bruke blomstene i yoghurt, kremost, is, som pynt på kaka eller lag saft eller syltetøy av dem.

 

Noen tips på veien

  • Husk at mange blomster er giftige. Spis derfor bare blomster du er helt trygg på.
  • Spis kun planter som er organisk dyrket.
  • Vask blomstene før bruk. Legg de gjerne i kaldt vann et par minutter før du skal bruke dem.
  • For mye av det gode kan gi fordøyelsesbesvær, så ikke overdriv bruken.
  • Fjern griffelen og stilken før du spiser blomsten. Dette gjelder ikke fiolfamilien.
  • Vær obs på at enkelte pollenallergikere kan reagere på blomster.
  • Bruk aldri giftige blomster som dekorasjon.
  • Ikke spis blomster fra veikanten eller som er sprøytet.

Kilde

Thompson & Morgan – Edible flowers guide

 

Relaterte innlegg

1 Kommentar for “Spiselige blomster”

Legg igjen en kommentar