Tilbehør til oster

Dette er tilbehør som passer til de fleste oster. Når du serverer ost, bør du passe på at de er tempererte. Da kommer smaken best frem. På bildet ser du en ost som er temperert og en som er grillet

 Paprikarelish
1 st paprika
1 st sjalottløk
1 ss honning
2 ss eplesidereddik
Persille
Havsnø (flaksalt)
Svart nykvernet pepper

–  Forvarm ovnen til 210 grader med varmluft. Del paprikaen i to og ta ut kjernen. Legge paprikaen på et stekebrett med skallet opp. Stekes i ovnen til den har fått godt med farge og har begynt å falle sammen. Ta den så ut og avkjøl. Når den har blitt såpass kald at den er håndterbar, kan du dra av skinnet. Snitt den så opp i tynne skiver.
–   Sjalottløken skrelles og snittes opp i tynne skiver. Finhakk persillen.
–   Bland så grønnsakene med de øvrige ingrediensene.

Tips: Denne relishen vil kunne holde seg i mange dager i kjøleskapet. Den er også kjempegod til både fisk og kjøtt.

Hasselnøtthonning
1 dl honning
3 ss skållede hasselnøtter

–  Grovhakk hasselnøttene. Man vil bevare den crunchie konsistensen, så ikke hakk dem for mye. Rist dem i en tørr stekepanne på høy varme til de har fått farge. Først da kommer den gode hasselnøttsmaken ordentlig frem.
–  Bland dette sammen med honningen. Bruk gjerne en god norsk sommerhonning.

Tips: De fleste nøtter kan brukes her.

Appelsinmarmelade
4 st appelsin
1 st løk
5 dl eplemost
6 ss sukker
5 st hel kardemomme
3 st stjerneanis
½ ts nykvernet svart pepper

– Skjær vekk skallet på halvparten av appelsinene. Del så disse og de andre, som har skallet på, i små biter. Ta vekk eventuelle steiner. Skrell løken, og hakk den i småbiter.

–  Ha løken og appelsinen i en kjele sammen med krydderet. Varm opp dette på sterk varme. Når blandingen har blitt skikkelig varm, kan du ha i sukkeret. Bland godt. Når sukkeret har smeltet, kan du ha på  eplemosten.  Skru ned varmen til medium og sett på lokk. La blandingen stå og koke inntil det har begynt å tykne. Pass godt på, for den kan lett brenne seg. Man kan eventuelt spe på med mer eplemost hvis man vil det.

Pesto
1 bunt frisk basilikum
3 ss solsikkekjerner
3 båter hvitløk
1 dl olivenolje
50 g revet Høvding Sverre (eller annen god norsk hardost)
12 ts salt

– Del osten i mindre biter, og riv basilikumen. Ha dette sammen med de andre ingrediensene i en food-processor. Blandes i noen få sekunder

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar