Betale i svenske eller norske kroner i Sverige?

Skal du betale i svenske eller norske kroner når du er på svenskehandel? Svaret er alltid å bruke den lokale valutaen: Betal med svenske kroner!

Harryhandel. Grensehandel. Svenskehandel. Harrytur. Kjært barn har mange navn. Det er likevel ikke til å komme unna at nordmenn legger igjen flerfoldige milliarder kroner i Sverige hvert år på grensehandel.

Fra fjerde kvartal 2016 til tredje kvartal 2017 la faktisk nordmenn igjen hele 15,8 milliarder kroner på å kjøre over grensen og gjøre innkjøp i Sverige framfor i Norge. De fleste gjør dette for å spare penger på varer som kjøtt, alkohol og godteri. Vil du sørge for at turen faktisk lønner seg? Da bør du være påpasselig med hvilken valuta du ønsker å betale i.

BETAL I SVENSKE KRONER I SVERIGE

I kassa på konsumen i Sverige får man valget mellom å betale i norske eller svenske kroner når man betaler med kort. Er du på grensehandel i Sverige, eller i Sverige eller utlandet for øvrig, lønner det seg alltid å betale i lokal valuta.

Årsaken er enkel. Til tross for at du ved valg av norsk valuta får vite med én gang hvilket beløp som belastes konto eller kredittkort, kan denne kursen gjøre varene langt dyrere enn om du velger svenske kroner. Dette på grunn av at utsalgsstedet ved hjelp av DCC (Dynamic Currency Conversion, eller dynamisk valutaomregning) selv kan velge hvilken kurs de ønsker å operere med. Mange butikker ser muligheten til å tjene ekstra på denne løsningen. Det er det du som må betale for.

Velger du derimot lokal valuta – svenske kroner – går transaksjonen gjennom som normalt. I så tilfelle er det betalingsnettverket du har på kortet ditt som bestemmer hvilken kurs du får. Dette er som regel enten MasterCard eller Visa. Denne kursen er den mest fordelaktige du kan få ved å be-tale med kort.

Valutapåslag tilkommer i tillegg når du bruker kortet ditt med fremmed valuta.

TA FORHÅNDSREGLER OG SPAR PENGER

De eneste som tjener på at du velger norske kroner framfor lokal valuta er den eventuelle restauranten, butikkeieren eller minibankutstederen. Lommeboken din risikerer derimot å bli spinklere.

Du velger selv hvilken valuta du vil betale i, noe som også står på kvitteringen din. Vær påpasselig med at summen du skal ta ut eller betale ikke står i norske kroner når du skal godkjenne betalingen eller uttaket. Hvis den gjør det skal du få mulighet til å avbryte og betale på nytt i lokal valuta.

Det er enkelt å se de store forskjellene dersom man benytter en valutakalkulator for å omregne fra lokal valuta til NOK. Dersom du vil være trygg på at betalingsmiddelet ditt godkjennes kan det være lurt å ha med seg både VISA-kort og MasterCard på reisen. Dersom du velger å ta med flere kort bør du oppbevare disse på forskjellige steder for sikkerhets skyld.

Tekst : Tom Andersson/Dinero.no
Foto: Tom Andersson

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar