Diett tilpasset din tarmflora

Vil det i fremtiden gis kostråd basert på hvilken tarmflora du har? Spennende ny forskning antyder at det blir retningen å gå.

Når man skal lage kostråd til en stor gruppe mennesker må man nødvendigvis gi råd basert på vitenskapelige funn, som gagner de fleste med tanke på å fremme en god helse og forebygge sykdommer. Samtidig er det viktig å vite at vi er forskjellige individer med ulike forutsetninger, og et kosthold som kan være sunt for deg trenger ikke nødvendigvis å være bra for meg.

Tarmbakterier og blodsukker

Ifølge en studie som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell, så man at tarmbakteriene våre har mye å si for hvordan ulike mennesker reagerer på den samme maten. Forskerne fant at en persons tarmbakterier utgjorde en nøkkelfaktor for om matvaren ga en langsom eller hurtig blodsukkerstigning etter måltidet (postprandialt blodsukker).

Til nettstedet abc.net.au fortalte de israelske forskerne at man for eksempel regnet med at iskrem ville gi en høyere og raskere blodsukkerstigning enn ris, og hos noen fant man riktignok dette, men samtidig fant de motsatt effekt hos andre.

tarmbakterier
Tarmbakterier av betydning for blodsukker? Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Faktisk reagerte nær 70 % av deltakerne ikke på iskrem i det hele tatt og når man så sammenlignet tarmbakteriene, så man at disse sammenfalt med reaksjonen på is. Altså kan ulike mennesker respondere helt ulikt på den samme matvaren og forskerne sier at dietter i fremtiden kanskje heller bør tilpasses den enkeltes bakterieflora.

Studiens tre faser

I den første delen av studien ble 800 frivillige, noen friske og noen med prediabetes, koblet opp mot enheter som kontinuerlig overvåket blodsukkernivået deres. I tillegg ble de utstyrt med en app for registrering av aktivitet og måltider.

På samme tid tok forskerne blodprøver og samlet inn prøver av tarmbakterier, hvor de ikke bare så på sammensetningen av tarmbakteriene, men også den funksjonelle profilen til mikrobiomet.

En ukes overvåkning viste dramatiske forskjeller i de forskjellige deltakernes reaksjon på ulike matvarer og ved hjelp av de innsamlede dataene, utviklet gruppen en algoritme. Algoritmen ble utviklet for å kunne forutsi en persons glykemiske respons på en matvare, basert på faktorer som deres mikrobiom, daglige aktivitet, blodparametre som kolesterol og matinnhold.

I fase to av studien ønsket forskerne å teste om det var hold i algoritmen. 100 nye deltakere måtte gjennom den samme ukelange profileringen som de 800 i fase 1.

På bakgrunn av algoritmen klarte de nå å forutse nøyaktig hvordan hver enkelt av de 100 deltakernes blodsukker ville reagere etter ulike måltider!

Når de så i den tredje fasen av studien testet algoritmen mot skreddersydde råd fra erfarne kliniske ernæringsfysiologer, i en gruppe mennesker med pre-diabetes, viste algoritmen seg faktisk å utarbeide en bedre diett for disse menneskenes blodsukkerprofil.

Det som var spesielt interessant var at matvarer som kunne være usunne/dårlige for en deltaker, ble inkludert som sunne matvarer i en annens diett. Altså var dette helt individuelt og resultatene tyder på at det postprandiale blodsukkeret er forbundet med flere ulike faktorer som ikke er relatert til matens innhold.

Kosthold basert på hvilken tarmflora du har?

«Hvis min og din reaksjon på den samme maten er motsatt, så kan per definisjon den samme dietten ikke være effektiv for oss begge,» sier medforfatter Dr. Elan Elinav, fra Immunologi avdelingen ved Weizmann Institute of Science til nettstedet ABC news. Istedenfor å gi felles kostråd er det kanskje derfor mer riktig å tilpasse dietter til den enkeltes tarmbakterieflora sier forskerne.

Flere studier og studier med lengre varighet må selvfølgelig til før man kan trekke noen konklusjoner, men resultatene er så absolutt interessante!

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar