En jævel på stylter

Han har skapt hotelleventyret Choice, og med det en bedriftskultur som savner sidestykke i Norge. Men ingenting av dette hadde vært mulig for Petter A. Stordalen uten hotellmannen og bestevennen Torgeirs ledelse av selskapet. På ett område er imidlertid Petter uslåelig:
– Jeg er en jævel på stylter!

Slik er det: Hvis jeg vil og Torgeir ikke vil, blir det ingenting av det. Hvis Torgeir vil og jeg ikke vil, kan det utmerket godt bli noe av det likevel.

Petter A. Stordalen plasserer skapet der han insisterer på at det skal stå. Choice hadde aldri vært der de er i dag uten Torgeir Silseth som den sindige eksekutøren av naturkraften Petters grandiose planer og tilsynelatende ekstreme vilje til å satse.

– Jeg når ham ikke til knærne når det gjelder kunnskap om hotelldrift, påstår han.

Petter og Torgeir er hotellbransjens Knoll og Tott, men i en slags karikatur der de to bestevennene og kollegene er så ulike som det er mulig å bli.

– Torgeir påstår at vi aldri ville blitt kamerater om vi hadde truffet hverandre i skolegården. Og det har han helt rett i, vi er alt for ulike til det, ler Petter.

FØLGESVENNEN: Den store schäfer-hannen Öbbe er med Petter over alt, og lyder sin herres minste vink.
Foto: Tom Andersson

LYKKELIG SOM LITEN

Tilbake til skolegården: Mange mennesker med suksess i ar-beidslivet peker på en tøff oppvekst som den viktigste drivkraften for det de har oppnådd. For Petter Stordalen kunne ikke dette vært fjernere fra sannheten.

– Jeg hadde en helt fantastisk barndom og oppvekst i Porsgrunn! Mine foreldre øste av kjærlighet, og hjemme hos oss sto døra alltid vid åpen. Søndag morgen var det opptelling av hvor mange det var til frokost.

– Faren min var opptatt av én ting: Så lenge du sa ja til å jobbe i butikken når han trengte hjelp, sa han aldri nei når du spurte om noe. Da han fikk ny Chevy Van og jeg skulle på vinterferie med gutta, kunne jeg ta Chevy’n. Fordi – da hadde jeg sagt ja til å jobbe jævlig lenge i kiosken. Var det sjukdom, visste han at han kunne kjøre inn en av unga for å spare utgifter. Jeg har aldri fått det bekreftet, men jeg tror at en av grunnene til at de fikk mange barn var at de kunne jobbe i butikken, ler Petter.

Så lenge han kan huske, jobbet han i farens dagligvarebutikk.

– Det var hele livet mitt, og drømmen min. Jeg skulle overta butikken. Å selge jordbær var favorittøvelsen min. Fatter’n mente jeg ikke trengte noe særlig utdannelse, for jeg kunne jo det meste med bokføring og butikkdrift. Derfor gikk jeg det første året på Kjøpmannsinstituttet, hvor du lærer det meste om grilling av kylling og hvorfor du ikke skal legge epler og bananer ved siden av hverandre. Det er jo nyttig å vite når du skal overta en dagligvarebutikk.

Petter tok også det andre året på Kjøpmannsinstituttet, men på det tidspunktet hadde han allerede bestemt seg:

– Jeg skulle ikke bli tredje generasjon i butikken. Jeg var 18-19, og ville gjøre noe for meg selv. Så jeg dro til Oslo, utdannet meg. Far min hadde nok håpet at jeg skulle komme tilbake, og jeg hadde ikke hjerte til å si til ham at valget var endelig.

STUNT-MANN: Petter Stordalen er kjent for sine mange vågale stunts, gjerne i forbindelse med hotellåpninger. Her ankommer han i vannscoo-ter, går på trynet i alt for stor fart – skader seg litt, og fortsetter showet som om ingenting hadde hendt.
Foto: Nordic Choice

CITY SYD

Et par år senere skjedde det noe som skulle forme Petter Stordalens karrière for alltid.

– Mot alle odds fikk jeg en jobb som aldri skulle gått til meg. Aldri har noen på papiret vært mindre kvalifisert for en jobb enn jeg, da jeg fikk senterlederjobben for det nye kjøpesenteret City Syd i Trondheim! Jeg var 24 år, helt uerfaren og skulle lede Norges største kjøpesenter som var under bygging, og samtidig være administrerende i eiendomsselskapet.
Men måten han fikk jobben på, forteller alt om en personlighet og et pågangsmot utenom det vanlige.

– Jeg hadde én ting: En håndskrevet attest fra fatter’n. Men jeg dro til headhunter-byrået som hadde i oppgave å finne den rette personen til stillingen. De hadde jo ikke plukket ut meg, men jeg fortalte dem at det måtte ha skjedd en feil med postgangen i Oslo. Per Kleiven, som satt der, mener at jeg pratet i to timer. Jeg vet at det bare var halvannen. Men han ba meg dra til Trondheim og møte opp der. Og jeg husker fremdeles hva jeg hadde på meg: Levi’s 501, en hvit t-skjorte som mutter’n hadde vaska, en fake Marlboro-frakk og boots. Dress var helt ukjent for meg, det hadde jeg på konfirmasjonen, og så ut som en tosk.

Petter dro til Trondheim i god tid før møtet, for å lære seg litt om byen på forhånd.

– Jeg sto utenfor en skobutikk som het Falkanger sko, tidlig om morra’n. Så kom det en gammel mann og stilte seg ved siden av meg, og vi begynte å prate. Han kunne masse om byen, han fortalte meg om skobutikken – om omløpshastigheter og bruttofortjenester, og om hvilke forretninger som var de førende i Trondheim. Så spurte han meg hva jeg gjorde i byen? Jeg svarte at jeg skulle bli ny sjef på City Syd… ”Lykke til,” sa han.

Samme ettermiddag møtte Petter opp til møtet han var innkalt til. Der satt det 12 menn i en hestesko, og den unge jobbsøkeren ble plassert i en stol midt imot.

– Det var 11 alvorlige ansikter – og én som smilte. Det var den gamle mannen fra skobutikken: Torbjørn Falkanger, som kontrollerte 65 prosent av all skoomsetning i Midt-Norge, og var en av initiativtakerne til City Syd. Storhopper’n fra Trøndelag, og en viktig mann i byen; mannen som avla den olympiske ed i Oslo i 1952. Han digga meg! Og så satt det en annen mann der, som også etterhvert smilte. Han hadde vært sammen med fatter’n på Mallorca, da de begge hadde vunnet en konkurranse om hvem som solgte mest toalettpapir.

Da han dro hjem den dagen, var Petter Stordalen ansatt som Norges yngste senterleder noensinne.

Hele dette spennende portettet finner du i utgave 10 (2/2018) av magasinet 55pluss. Det er til salgs i Narvesen, dagligvare butikker, kiosker og flere bensinstasjoner.

Vil du ha denne utgaven av magasinet tilsendt i posten? Abonner på 6 utgaver av magasinet til kr 369,-. Bestill på SMS ved å sende koden ABOFP2 til 2131, eller bruk skjema på https://55pluss.no/abonnement/. Husk å gi beskjed om at du skal ha utgave 10 inkludert i abonnementet. Du kan også bestille på epost til 55pluss@aboservice.no eller       ring 67 21 79 22.

NB! Som abonnent har du tilgang til de digitale utgavene av alle de 10 magasinene vi har gitt ut. Også på egen 55pluss App som du kan laste ned på Google Play og App Store.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar