Er en seniorbolig det rette alternativet ?

Når man skal skifte bolig og er litt opp i årene føles det ofte naturlig å søke etter en seniorbolig.  Det merker jeg på de som henvender seg til meg for boligkjøpsrådgivning.  Spørsmålet er bare – er det mulig å få tak i en seniorbolig av god kvalitet som tilfredsstiller kravene til dagens eldre?

Fordi vi får henvendelser om dette og har kunder i kategorien eldre, følger jeg nøye med hva som utlyses på finn.no under vignetten seniorbolig.  Fasiten er at jeg ikke er imponert, hverken over utvalget eller kvaliteten.

En typisk seniorbolig

En typisk bruktbolig reservert for seniorer er en leilighet på ca 65 m2 i 1. etasje i en 2 etasjes trebygning.  Bygd på 1990 tallet med relativt enkle og rimelige materialer.  Kun noen få er pusset opp til dagens standard.

Beliggenheten til disse boligene er ofte et stykke fra butikker, senter og offentlig kommunikasjon eller de ligger på et jorde eller i en bakke.

De boligene jeg beskriver her er naturlig nok ikke i det dyreste segmentet og det er bra at det kan tilbys slike boliger også.  Det som er synd er at det ikke finnes flere alternativer som i større grad tilbyr en standard og beliggenhet som eldre mennesker etterspør i dag.

Ingen regel uten unntak

Det finnes faktisk i en del prosjekter av nyere dato eller med bedre standard samt en sentral beliggenhet i forhold til butikker og servicefunksjoner.  Problemet her er at disse ofte kan være alt for dyre i forhold til flertallet i målgruppen eldre.  Mange organisasjoner for eldre jobber og noen kommuner jobber med å skape fremtidens eldreboliger og det er bra.  Men det hjelper ikke deg som må skifte bolig i dag eller nær fremtid.

Hva kan du gjøre i steden?

Det første vi gjør når vi møter en fremtidig kunde som på grunn av alder eller helse vil skifte til en  bra bolig for resten av livet er i fellesskap å kartlegge hvilke kvaliteter som er helt avgjørende i den nye boligen.

Dette er som regel:

  • Heis eller 1. etasje
  • Lave eller ingen terskler – livsløpsstandard
  • Alt på en flate
  • God størrelse på badet
  • Lett tilgang til offentlig kommunikasjon
  • God planløsning og luft og lys
  • Nok plass til å ta med seg de kjæreste møblene
  • Enkel tilgang til dagligvare butikk eller nærsenter
  • Lett tilgjengelige uteområder, helst med universell tilgjengelighet

Jeg tror at mange vil kjenne seg igjen i disse kriteriene.
I tillegg kommer mange ønsker og preferanser som er individuelt tilpasset.  Eldre er ikke en ensartet gruppe så her kan det være mange forskjellige ønsker som vi må hjelpe til med å få innfridd.  Så langt det er mulig og pengene strekker til.

Les også:          Eldres bosituasjon – hva er løsningen?

Når innledende kartlegging er gjort må vi orientere oss sammen med vår kunde i markedet for å finne gode kjøpsobjekter.

Da er det som regel ikke en seniorbolig vi ender opp med, men en vanlig ikke klausulert bruktbolig .

Er vi heldige finner vi en “flytt rett inn” bolig som tikker inn på de viktige kriteriene.

Eller vi finner en bolig som har et godt potensiale for endring av planløsning og oppgradering slik at boligen kan skreddersys for å kunne bo i resten av livet.  Da får vi ofte hjelp av interiørarkitekter og oppussingsfirma som vi har samarbeidsavtale med.

Uavhengig om det er en “flytt rett inn” bolig eller en bolig som trenger oppussing, er det viktig å påse at de avgjørende kvaliteter for en bolig med livsløpsstandard er eller kan oppfylles – jfr punktlisten ovenfor.

Livsløpsstandard

Med en voksende andel eldre i befolkningen vil utviklingen og byggingen av gode seniorboliger neppe holde tritt med etterspørselen.  Da er det bra at det allerede finnes en del gode boligområder med boliger som er bygget med krav om livsløpsstandard.  Det gjelder bare å finne det riktige området og den mest optimale boligen.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du vil ha gode råd eller hjelp til å starte boligbytte prosessen.

Les også:       Tør du ta steget og flytte til leilighet

 

 

 

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar