Få igjen penger for varer kjøpt i utlandet

Om du har handlet i utlandet har du krav på å få igjen merverdiavgiften (MVA) – på folkemunne kjent som moms – når du drar tilbake til Norge. Her er tre enkle steg.

1. SPØR OM DET ER MULIG Å HANDLE TAX-FREE

For å kunne refundere momsutlegget ved handel i utlandet, er butikken du handler i nødt til å ha et samarbeid med et skatterefusjonsselskap, eksempelvis Global Blue, Premier Tax Free, Easy Tax Free eller Innova Tax Free.

Du finner raskt ut om du har mulighet til å få MVA-refusjon ved å spørre om butikken tilbyr det. I så fall vil du få et skjema som ekspeditøren fyller ut delvis for deg – deretter må du selv føye til personlige detaljer som passnummer, navn og lignende.

På stedet betaler du varen i fullpris. Det er først på et senere tidspunkt du får pengene igjen.

2. FÅ SKJEMAET VALIDERT I TOLLEN PÅ AVREISEFLYPLASS

Neste steg er å få tollvesenet ved flyplassen du skal reise fra til å validere tax-free-skjemaet. Oppsøk tollvesenets lokaler på flyplassen, framlegg tax-free-skjemaet, passet ditt og originalkvittering i tillegg til varen du har kjøpt, for å få tolleren til å stemple og dermed validere skjemaet ditt.

Du trenger vanligvis også ombordstigningspass for reisen, men husk å ikke gå gjennom sikkerhetskontrollen før du har fått validert og eventuelt refundert momsen din (se også neste punkt).

Denne prosessen kan ta nærmere en time, så dersom du ønsker å fullføre den på flyplassen før avreise må du sørge for å ha satt av nok tid til å rekke flyet ditt. Noen flyplasser tilbyr også egen «fast track» for tilbakebetaling av moms.

NB: Ønsker du å få igjen momsen på varen du har kjøpt kan den ikke være brukt idet du ankommer tolletaten på flyplassen.

3. FÅ PENGENE TILBAKE

Kutymen for å få momsrefusjon kan variere fra flyplass til flyplass, og også fra land til land. Gjør derfor forarbeid i god tid før du skal foreta din hjemreise. I noen tilfeller kan du få tilbake pengene i samme skranke som du får stempelet.

Dette er eksempelvis tilfellet på Heathrow flyplass i London, hvor du i Travelex’ skranke merket «VAT Refund Desk» både får validert taxfree-skjemaet og får pengene tilbake. Du kan velge om du vil få pengene tilbake i den lokale valutaen, i din egen valuta eller rett og slett få beløpet overført til kortet ditt. I noen tilfeller kan man også sende inn skjema og kvittering i posten når man har kommet hjem, og deretter få beløpet overført.

Merk at du på grunn av gebyrer ikke får igjen hele momsbeløpet ved gyldig refusjon. Eksempelvis er det vanlig å få igjen rundt 10-13 prosent dersom du har handlet i et land med 20 prosent moms. Handler du for mindre summer er det derfor opp til deg selv å avgjøre om det er verdt strevet å få momsrefusjon.

UNDERSØK VARIABLENE FOR Å FÅ IGJEN MOMS

Ulike land har ulike satser og krav til transaksjonsbeløp for å være berettiget tilbakebetaling av momsen. For å få igjen penger på det du har kjøpt i utlandet, må du også ha handlet varen i et EU-land. Siden Norge ikke er medlem av EU kan du ha krav på momsrefusjon ved kjøp gjort i EU.

Husk også at tollgrensene for kjøp av varer inn til Norge er på sammenlagt
6 000 kroner dersom du er utenlands i mer enn 24 timer, og 3 000 kroner dersom du er utenlands i inntil 24 timer. For beløp som overstiger disse summene må varene fortolles – en ekstra god grunn til å sørge for at man får tilbake momsen på det man handler.

(Kilde: Dinero.no)

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar