Fjær, følelser og politikk

PJ Harvey er en visuell åpenbaring, en dansende kunstinstallasjon og en klassisk scenediva. Men først og fremst er hun selvfølgelig en av de viktigste og mest interessante fornyerne av rockemusikken gjennom de siste snart 30 årene.


Ingen som var tilstede vil glemme PJ Harvey på Øyafestivalen i fjor. Konsertene hennes er ikke bare en musikalsk opplevelse, men like mye en estetisk og koreografisk opptreden av sjelden kvalitet. Fra hun iført lang kjole, hansker og med en fjærinspirert hatt på hodet til taktfast tromming marsjerer inn på scenen sammen med det åtte mann store bandet sitt, vet vi at vi er vitne til noe helt spesielt.

PJ Harvey (egentlig Polly Jean) ble født i Dorset, England i 1969. Hun er først og fremst sanger, men lærte seg også å spille saksofon og gitar, og dannet sitt første band i 1991. I 1995 fikk hun et gjennombrudd med To bring you my love. Både tittellåten og «Down by the water» ble ganske store hits, og var med på å etablere PJ Harvey som et navn for
kjennere.

Ikke helt unaturlig ble hun sammenlignet med Nick Cave. Det mørke og svært følelsesladde musikalske uttrykket er noe de har til felles, og en periode var de også kjærester.

Mer interessant er det kanskje at PJ Harvey medvirket på Nick Caves smått legendariske album Murder Ballads fra 1995, der hun synger både på «Henry Lee» og «Death is not the end» – den siste egentlig en Dylan-låt.

PJ Harvey
Foto: Shutterstock

PJ Harvey var nå godt etablert også på egne musikalske føtter og fortsatte å spille inn plater og turnere ganske omfattende. Det var også fra nå av hun gradvis endret sitt eget visuelle sceneuttrykk, fra en klassisk mørkkledd 80- og 90-tallsstil, til den langt mer ekstroverte stilen hun i dag foretrekker.

PJ Harveys virkelig store gjennombrudd kom med albumet Let England Shake fra 2010. Det er et album som kombinerer samfunnskritiske og politiske tekster med helt spesielle melodiske kvaliteter, og det er et album der PJ Harvey henter ut det beste fra samarbeidet sitt med folk som Mick Harvey (ikke i slekt), John Parish og Flood. Let England Shake ble en umiddelbar suksess både blant kritikere og publikum, og ble kåret til årets album i både MOJO og Uncut. Hennes seneste album er The Hope Six Demolition Project fra 2016. Mindre umiddelbart musikalsk tilgjengelig enn Let England Shake, men med en interessant dreining mot et
enda skarpere politisk innhold.

Søndag 13. august spiller PJ Harvey i Oslo Spektrum sammen med sitt band av fremragende musikere. Det er grunn til å forvente en flott konsertopplevelse for den som har vært smart nok til å kjøpe billett.
13. juli finnes det fortsatt ledige billetter på Ticketmaster.

Diskografi
• Dry (1992)
• Rid of Me (1993)
• To Bring You My Love (1995)
• Dance Hall at Louse Point (with John Parish) (1996)
• Is This Desire? (1998)
• Stories from the City, Stories from the Sea (2000)
• Uh Huh Her (2004)
• White Chalk (2007)
• A Woman a Man Walked By (with John Parish) (2009)
• Let England Shake (2011)
• The Hope Six Demolition Project (2016)

 

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar