Gløgg av gløgg

Eksotiske krydderier fyller førjulstiden med velduftende forventning. Kan hende øker de hjernekapasiteten vår i samme slengen.

Når kulda og vintermørket siger inn over oss, gjør vi som våre venner lenger sør i Europa, der de trekker inn i vertshus og varmestuer for å nyte et krus varmende gløgg eller glühwein –  en behagelig varm drikk av krydret vin eller brennevin.

Det er fristende å påstå at drikken har fått navnet sitt fordi man blir gløgg av å drikke den. Om ikke annet, ville det ha vært en god historie. Språkforskerne mener imidlertid at ‘gløgg’ kommer av ‘glødg, glødga’ og henspiller på at  drikken er glovarm, eller at den har vært så varm at alkoholen har fordunstet. Sistnevnte kan bety at alkoholinnholdet har vært underordnet krydderiene i tidligere tiders gløgg.

De mest vanlige krydderiene i gløgg er nellik, kanel, karde-momme, ingefær og til dels stjerneanis. Disse har alle en varmende effekt på kroppen vår. Sitrusfrukter som sitron, appelsin og pomerans er også vanlig, men i prinsippet finnes det nesten ingen grenser for hva som kan brukes for å lage en velsmakende og varmende drikk som dette.

Skotske forskere har undersøkt oljer fra nellik, muskat og pepper og funnet ut at disse inneholder sterke antioksidanter som er spesielt egnet til å bane seg vei til hjernecellene og beskytte disse mot ødeleggelser vi ellers gjerne forbinder med naturlig aldring. Selv om disse forsøkene er gjort på mus, er det godt mulig at de vil ha samme positive effekt på våre egne hjerneceller. Det er også interessant å merke seg at Hildegard av Bingen allerede på 1100-tallet proklamerte disse krydderienes gagnlige effekt nettopp på hjernecellene våre. Nellik, kanel og muskat inngår blant annet i hennes ‘nerve og intelligenskaker’ som etter sigende skal minske sanse-nes for tidlige alderdomssymptomer, være bra for nervene og dessuten gi glad stemning, godt sinnelag og lette opp et nedstemt hjerte.

Hvordan det står til med krydderinnholdet i de ferdiglagede gløgg-konsentratene som selges i dagligvarebutikkene, er jeg usikker på. Personlig synes jeg de smaker mer av søtt enn av krydder, så jeg foretrekker å lage min egen gløgg helt fra bunnen av. Dermed kan jeg sikre meg et rikelig innhold av helsebringende krydderier og kontrollere sukkerinnholdet, samtidig som jeg kan lage varianter med eller uten alkohol alt etter ønsker og behov.

Noen vanlige gløgg krydder

Du kan lese mer om de helsebringende  gløgg krydderne, og få flotte oppskrifter på både rødvinsgløgg og eplegløgg i siste utgave (nr 8) av magasinet. Det er å få kjøpt på Narvesen og i flere dagligvarebutikker.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar