Gode råd ved kjøp og salg av bolig

Vinter og vår er høysesong på boligmarkedet. Er det noen år siden du har vært på banen, kan det nok ha skjedd en del siden sist. Ikke minst kan budrunder og tilslag skje i en rivende fart. Det betyr at du kanskje må ta valg til en verdi av flere millioner på få minutter.


Jo eldre man er, desto flere mener at ”akkurat nå” er et godt tidspunkt for boligkjøp. Blant dem over 60 år mener hele 45 prosent at tidspunktet for å gjøre en god investering i bolig er nå. Blant dem under 30 år er det kun 27 prosent som mener det samme.  Du gjør lurt i å lytte til en megler.

Fra vår samarbeidspartner Seniorsaken har vi fått denne artikkelen med mange gode praktiske råd om kjøp og salg av bolig for seniorer.

SKAL DU SELGE?

Når du har bestemt deg får å flytte, kan det være fornuftig å tenke grundig gjennom hvor og hvordan du har lyst til å bo. Hvilken type bolig du vil ha? Liten eller litt større? Selveier, borettslagsleilighet eller aksjeleilighet? Listen kan være lang og spørsmålene mange. Vår megler vil forklare og fortelle deg om fordeler og ulemper ved de ulike mulighetene. Det kan hjelpe deg til å velge ny bolig, ikke bare med hjertet, men også med hodet.

Så kommer valget av megler, og eventuelt om du i det hele tatt skal ha en. Tror du at du kan klare å selge selv? Ikke gjør det! Det er mange fallgruver og mange elementer som skal være på plass, og da har du alt ansvar selv dersom noe skulle gå galt.

Nye, strenge regler som ble innført i 2011, gir deg mye større trygghet for at alt går som planlagt, og ansvaret ligger hos den megleren du benytter. Det er fornuftig å vurdere flere meglere og forsikre deg om at de har lokalkunnskaper om nærmiljøet ditt. Da får du også flere tilbud å ta stilling til.

Så må du vurdere hva du skal gjøre med din nåværende bolig for å gjøre den mer attraktiv uten for store kostnader? Skal boligen annonseres både i avis og på nett? Her kan megler gi deg gode råd.Bør du selge først og kjøpe etterpå? De aller fleste vil anbefale å selge først. Da er det jo så viktig å finne en løsning som gjør at du slipper midlertidig flytting, og  sette innbo på lager. Sørg for å få en avtale med tidsforskyving som gir deg anledning til å bo i eksisterende, solgte bolig til du kan flytte inn i ny. Dessuten kan det ta tid å få solgt eksisterende bolig, og det kan bli dyrt med flere lån. Andre spørsmål og vurderinger vil Berg kunne hjelpe deg med.

SKAL DU KJØPE?

Når det gjelder kjøp av ny bolig, er det selvfølgelig mange forhold du må ta i betraktning. Hva må den nye boligen inneholde? Skal det være garasje, terrasse/balkong, peis, heis, nærhet til offentlig kommunikasjon, forretninger og servicetilbud?

Dette er viktige spørsmål du bør vurdere nøye. I tillegg kan det være aktuelt for noen med fellesrom, uteplass og eventuelt resepsjon. Det kommer stadig flere spennende løsninger for seniorboliger med ulike tilbud. Skal du kunne flytte rett inn, eller kan det være rom for litt rehabilitering eller oppussing?

BARE GODE RÅD!

Hva slags finansiering ønsker du, og hvordan skal den ordnes? Når man selger et hus og kjøper leilighet i stedet, blir det ikke alltid masse penger til overs. Seniorkvinner er spesielt opptatt av å ikke å gå ned i standard ved flytting. De legger stor vekt på at de skal få god plass til sitt eget liv i den nye boligen. Blant ønskene er: egen arbeidsplass, eget soverom, og plass til overnattende barnebarn og sosiale sammenkomster.

Trenger du veiledning eller informasjon for å forberede deg til å kjøpe og selge kan du ta kontakt med vår samarbeidspartners, Seniorsaken, egen «seniormegler»; Amy Berg.

Berg ble autorisert som eiendomsmegler 50 år gammel og har over 30 års erfaring som megler. I 21 år drev hun egen virksomhet, Beckmann & Berg, sammen med sin datter.

Kontakt Amy Berg på tlf. 22 12 18 90 når du vil ha gode råd.

Amy Berg, Seniorsaken

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar