Husk reiseforsikring – ferien kan ellers ende i økonomisk ruin

Vi er på verdenstoppen i reising og reisene våre har stadig blitt lengre. Selv om jeg vet at dette temaet har vært hyppig fremme i media de siste årene, er det likevel på sin plass å minne dere alle om at dere må sjekke at dere har reiseforsikringen i orden før dere legger ut på tur.

Hvis uhellet er ute og reiseforsikringen er mangelfull, kan regningen faktisk komme opp i flere millioner kroner. Personlig skjønner jeg egentlig ikke at noen tør å utsette seg for en så stor risiko, men statistikken viser at hver femte barnefamilie reiser uten forsikring!

Det er store forskjeller på hva helsehjelp koster rundt om i verden, men en ting er sikkert, uansett hvor du skulle bli syk eller skadet er det fryktelig dyrt! I New York, som er et populært reisemål, kan prisen for ett døgn på en intensivavdeling fort komme på over 100 000 kr. Da er det en veldig god ide å ha reiseforsikringen i orden. En oversikt laget av International SOS viser at andre dyre steder å bli syk er på Hawaii, i California og i Canada. Sykehusene i Vietnam er blant de billigste, men selv her vil kostnaden for ett døgn fort ligge på mellom 10.000 og 13.000 kroner.

Også på reiser i Europa er det fornuftig å ha reiseforsikring. Folketrygden dekker kun behandling som er akutt, og i tillegg må behandlingen være utført av et offentlig sykehus. I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold. I tillegg til reiseforsikringen bør du ha med deg Det Europeiske helsetrygdkortet. Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Du kan bestille Europeisk helsetrygdkort på helsenorge.no eller ved å ringe 23 32 70 00.

I tillegg til en stor regning fra sykehuset vil mange pasienter som blir syke i utlandet, ha behov for transport hjem med ambulansefly. Dette gjelder spesielt ofte personer med KOLS, hjerte-lungesykdommer eller trafikkskadde. Blir du syk i Thailand, kan prisen for et ambulansefly til Norge komme på over en halv million kroner. Du risikerer krav på flere millioner kroner om du kommer ut for et uhell på tur og ikke har reiseforsikringen i orden.

Dermed er det vanskelig å forstå at så mange nordmenn reiser på ferie uten forsikring. Det er sikkert ulike årsaker til at dette skjer. Vi kan alle være litt distré, og noen er ikke klar over at en reiseforsikring bare gjelder for en ferie av en viss varighet, typisk 1 – 2 måneder. Så de som planlegger å reise på en lang ferie, må forsikre seg om at reiseforsikringen ikke går ut underveis. En reiseforsikring er ikke så kostbart, og det er helt klart ikke den utgiften det burde spares på når du planlegger reisen din.

Det finnes mange skrekkeksempler på reisende som har havnet i uføre på grunn av manglende forsikring. Siden 2012 har lege Terje Erlid fra Harstad og leder av Medicteam AS hjulpet mange norske turister, som har blitt syke eller forulykket, hjem. Noen av pasientene trenger kun ledsagelse på flyet av lege og kan sitte i et flysete på første klasse, andre er intensivpasienter som må transporteres på båre og som har behov for respiratorstøtte underveis.

De mest krevende pasientene, som med reiseforsikring hadde hatt behov for ambulansefly, har Terje Erlid likevel klart å frakte trygt hjem til Norge ved å ha med seg en anestesilege på vanlig rutefly. Selv jobber jeg til daglig som anestesilege i Bergen og kjenner Terje Erlid godt, og ved seks anledninger har jeg, ved siden av min faste jobb, hatt mulighet til å være med og hente pasienter på respirator hjem med Thai Air fra Bangkok til Oslo. Ikke alle kommersielle flyselskaper tar med seg bårepasienter, for dette krever en god del ekstra logistikk. Pasientene må være stabile for å tåle en lang flyreise. Avgjørelsen om pasienten kan tas med, avgjøres av sykehusets behandlende lege i lag med flyselskapets lege. Dette skjer etter standardiserte regler.

Tiden fra alvorlig sykdom eller livstruende skade oppstår, til en flytur hjem kan gjennomføres, kan oppleves som et økonomisk mareritt for de som er rammet. Dersom ikke forsikringen er i orden, er det heller ikke noe hjelp å få fra den norske stat, uansett hvor hjerteskjærende det måtte være. Det er ingen som vil være behjelpelig med å betale regningen din. Det er i slike situasjoner Medicteam, med Terje Erlid i spissen, har klart å yte den hjelpen som skal til for å få pasienter hjem til Norge. Transporten hjem vil uansett koste en god del.

Det finnes også en rekke andre gode grunner til å tegne en reiseforsikring. Det er vanlig å leie bil på ferie, og hvis du skulle være uheldig å forårsake en ulykke, blir det fort veldig dyrt uten forsikring. Ran og tyveri er heller ikke uvanlige hendelser dessverre! Og er du av den sportslige typen, så er aktiviteter som dykking, fjellklatring og andre ekstremsporter ikke potensielt dekket. Dobbeltsjekk derfor hva din forsikring dekker i tillegg til pris. Svært få undersøker markedet godt nok før de slår til på et tilbud. I fjor deltok jeg på Shetland Race, en lang seilregatta ute i Nordsjøen. Kun tilfeldigheter gjorde at jeg undersøkte om båtforsikringen min dekket havgående regattakonkurranser.

Det gjorde den ikke, og det kostet å oppgradere! Jeg fikk heldigvis ingen skader underveis, men med mye dårlig vær kunne det fort ha gått annerledes, så jeg er allikevel glad for at alt var på stell. Det er uansett lett å sammenligne priser og vilkår, og du kan alltid være sikker på at det finnes unntak. Så forsøk å unngå disse, som f.eks å reise til høyrisikosteder med krig og terror. Å havne i ulykker der inntak av alkohol eller rusmidler har vært en medvirkende årsak, kan også føre til at forsikringen ikke gjelder.

Sommeren er her, og du er kanskje en av dem som har planlagt en reise. Sørg for å tegne en god reiseforsikring eller sjekk at den du har, holder mål i henhold til dine planer. En ting som dessverre er helt sikkert, er at mange nordmenn kommer til å bli syke eller involvert i ulykker på ferie også i år. Mange undervurderer farene og påkjenningene en ferie kan innebære.

Uansett er det, etter alle disse formaningene, på sin plass å ønske alle en god ferie. Forhåpentligvis holder du og din familie dere både friske og skadefrie. Dra ut og opplev verden, nyt livet og alt det har å gi.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar