Hvitvinsdruer

Mange tar en hvit måned eller periode etter jul, hva passer da bedre enn å lære mer om verdens mest kjente hvitvinsdruer?

FIRE STORE: Lærer du deg det grunnleggende om Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Gewürztraminer, er du godt rustet som hobbyekspert på hvitvin

CHARDONNAY

Chardonnay er verdens mest kjente hvitvinsdrue – en lett håndterlig drue som dyrkes over hele verden og er veldig flink til å suge i seg egenskaper fra jordsmonnet den gror i. Det er plantet ca. 200.000 hektar med Chardonnay verden over, noe som tilsvarer 200.000 fotballbaner.

Druen er såkalt „ikke-aromatisk“, den har derfor generelt svake aromaer og smaker av sitrus, eple og tropisk frukt, men får desto større preg av hva vinmakeren gjør med den. Være seg å lagre den på fat, plukke tidlig/sent, jordsmonn og klima.

Druen er hovedpersonen i flere av verdens mest kjente viner, for eksempel Chablis og Champagne, i en Blanc de Blancs Champagne er det kun Chardonnay som er brukt i vinen.

Chardonnaydruen har sitt opphav i Frankrike, men er i disse dager også mye brukt i Italia, Spania, USA, Australia, New Zealand, Chile og Argentina. Som nevnt er den preget av klimaet den vokser i. I USA har de både varmt klima og er glade i fat, så der kan en Chardonnayvin ofte oppleves litt fet, rik på smak og alkohol, mye moden frukt og vanilje på smak. Mens i en fransk Chablis kan en vin produsert på samme drue oppleves som tørr, sy-refrisk og „crisp“.

Og det er det som gjør at både konsumenten og produsenten er så glad i denne druen, den kan komme i mange forskjellige drakter. Så er det opp til deg å finne ut av hvilke stil du liker, her kan det være lurt å prøve seg frem med ulike land, eiket mot ueiket, varmt mot kaldt klima.

Visste du at det var en Napa-Chardonnay som stakk av med seieren i 1973, da amerikanske og franske viner for første gang ble smakt opp mot hverandre? Et legendarisk event.

SAUVIGNON BLANC

Selv om det er plantet nesten dobbelt så mye Chardonnay som Sauvignon Blanc, er sistnevnte fortsatt nummer to av verdens mest populære druer.
Sauvignon er også rake motsetningen til Chardonnay når det kommer til å gjøre noe ut av seg, denne druen er nemlig absolutt aromatisk! Den er ofte lett å kjenne igjen på både lukt og smak, uansett hvilket kontinent og klima den kommer fra, da den ofte har typiske aromaer av solbærblader, pasjonsfrukt, gress, nesle, stikkelsbær og urter. Noen ganger lukter den kattepiss – på den positive måten, om det er mulig å tenke seg akkurat det.
Sauvignon Blanc er en smart drue å begynne med når du er en nybegynner i vinverdenen, den er lett å kjenne igjen og lett å lære seg å sette ord på når det kommer til lukt og smak.

Den lar seg selvfølgelig påvirke noe av klima: I varmere land får den ofte mer preg av tropisk frukt, mens i kaldere oppvekstområder har den et mer vegetalt og urtepreg.

De mest kjente vinene produsert på Sauvignon Blanc er de franske fra Sancerre, hvit Bordeaux og dessertvinen Sauternes. Men også New Zealand har gjort seg gjeldene med sine varianter. Vinen lagres sjelden på fat da den får et veldig spesielt preg, men som med det meste i vinverdenen – det er smak og behag.

Sauvignon Blanc er vinen de fleste sommelierer tenker på når de skal pare vin til asparges – det er en klassisk kombinasjon, det samme når det kommer til fransk geiteost.

Hvitvinsdistrikt i Rhindalen Foto: Vista travel

RIESLING

Riesling er også en drue som er velkjent, og som kommer i mange drakter – fra knusktørr til dessertsøt. I likhet med Chardonnay liker den å speile sitt fødested, den forteller gjerne om bakken den har vokst opp i er bratt med flintstein og hvor det fryser på om vinteren, eller om den har vokst opp på en solrik, flat åker i sydligere strøk.

Den liker å vise seg fram med tydelige lukter og smaker, enten det er eple, sitrusfrukt og mineraler fra unge og tørre varianter, eller tropiske og florale toner. I eldre viner finner man ofte honning, tørket frukt og petroleum.

Det som er gjennomgående med druen er at den stort sett har høy syre, og dette gjør at vinene føles friske uavhengig av sødmegrad. Dette gjør også mange av vinene veldig lagringsdyktige. Det er derfor et godt tips å kjøpe inn Riesling om du tenker på å starte med en vinkjeller, mange av dem er også veldig rimelige i forhold til kvalitet.

Druen dyrkes mest i Tyskland, Østerrike, Frankrike og Australia, selv om mange andre land også har kastet seg på den allsidige druen.

Riesling har mange ansikter, til og med innad i fødestedet Tyskland. For å finne ut hvilken stil du liker kan du godt sammenligne ulike områder, for eksempel kjølige Mosel mot den mer solrike regionen Pfalz.

GEWÜRZTRAMINER

En liten joker i hvitvinsverdenen er Gewürztraminer, mange vil nok kalle den en „elsk eller hat-drue“.

Den første gangen undertegnede luktet på den tenkte jeg at den lukter oldemor. Og det gjør den på en måte, den slår deg i nesa med sin parfymerte blomsterlukt. Men den har også mye annet å by på.

Dette er en meget aromatisk drue, i tillegg til overnevnte lukter finner du ofte også hvit pepper, mango, eksotiske krydder som nellik og ingefær og sitrusfrukt. Vinene er ofte fyldige, litt fete, har høyt alkoholnivå og fin-nes i både tørre og søte varianter.

Druen har et fransk-tysk opphav, og den mest kjente regionen den dyrkes i er franske Alsace som grenser mot Tysk-land. Andre land har også tatt til seg druen, men ikke i noen stor skala da den er ganske vrien å dyrke. Den liker ikke lagring, så en Gewürztraminervin er noe du kjøper inn til snarlig konsum.

En liten huskelapp når det kommer til denne druen: Gewürz betyr krydret på tysk, den er både krydret selv og passer til krydret mat. Til tross for at druen ikke har spesielt høy syre, passer den likevel til fet mat, svin (ribbe for eksempel), kraftige oster og asiatisk mat.

Tør du prøve en Gewürztraminer?

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar