Hvorfor har vi dessertmage?

Har du noen gang lurt på hvorfor du har plass til dessert selv om du er stappmett?

Du har akkurat spist et herremåltid og magen står spent som om du skulle vært høygravid. Så kommer desserten på bordet og jammen har du ikke plass til den også.  Kjenner du deg igjen?

Mange undrer seg over hvordan dette er mulig. Når det er fullt, så er det vel fullt?

Magesekken og metthetsfølelse

Når vi spiser utsettes magesekken for strekk. Metthetsfølelsen du får under og etter et måltid skyldes denne utvidelsen samt trykk i magesekken. Hvis magesekkens øverste del  er avslappet vil du føle deg behagelig mett. Er det derimot økt trykk vil denne delen av magesekken bli stram og du vil du føle deg ubehagelig mett.

Men så kommer den søte desserten inn i bildet. Sukkeret du spiser får magesekken til å slappe av slik at volumet øker og metthetssignalene hemmes.

Sensorisk spesifikk metthet

I tillegg påvirkes matinntaket vårt av noe som kalles sensory spesific satiety. Dette innebærer at vi etter å ha spist en type mat etter en stund opplever mindre nytelse og tilfredsstillelse. Vi ønsker da forandring i smak, konsistens og farger og får ny appetitt når vi eksponeres for andre type matvarer som for eksempel dessert etter middag.

Et lite tips

Som du nå forstår har vi “dessertmage” alle mann. Er du smart tar du bare en liten bit, så får du den gode effekten som gir deg en mer behagelig metthet. Faller du for fristelsen til å jafse i deg en stor dessert vil du nemlig snart være like stinn igjen…

Her får du oppskrift på 5 enkle og litt sunnere desserter!

Kilder

Relaterte innlegg

2 Kommentarer for “Hvorfor har vi dessertmage?”

Legg igjen en kommentar