Krim til påske

Det er snart påske. Det betyr krim. For mange av oss. Her er noen ferske krimbøker du kan ta med på fjellet eller kose deg med i sofakroken hjemme.

CAMILLA LÄCKBERG: GULLBURET (GYLDENDAL),
OVERSATT AV KARI BOLSTAD

CAMILLA LÄCKBERG: Denne gang beveger hun seg ut fra Fjällbacka og til Stockholm.
(Foto: Magnus Ragnvid)

Camilla Läckbergs har servert blodige historier fra lille Fjällbacka i en årrekke, men denne gangen skal vi ikke til hennes vante krimunivers. I Gullburet, den første av to bøker, skal vi til Stockholm og møte Faye, opprinnelig fra Fjällbacka, men vel etablert med mann og barn i hovedstaden. Og lykken blomstrer for Faye. Tilsynelatende. Men den ideelle ektemannen Jack viser seg ikke å være så ideell likevel. Og når Jack er utro og vil skilles raser Fayes liv sammen.

Men så begynner hun å planlegge en grusom hevn.

Om boken skriver forlaget: «Gullburet er en gripende spenningsroman om en kvinne som blir bedratt og utnyttet, men tar kontroll over sin egen skjebne. En dramatisk beretning om svik, oppreisning og hevn.»

TOM EGELAND: FALKEN
(CAPITANA FORLAG)

TOM EGELAND: Ny krim med gammel kjenning i Falken.

«En trikk blir kapret i Oslo sentrum. For politiet og de ti gislene venter et flere timers åndeløst mareritt. Med politiet på hjul kjører trikken rundt i byen en stekende het juli-ettermiddag. I denne intenst spennende thrilleren følger vi kaprerne, gislene, politiet, politikerne og mediene – minutt for minutt, hjerteslag for hjerteslag.»

Dette er forfatterens egne ord om den nye boken, som kom midt i mars. Det er altså ikke en Bjørn Beltø-roman denne gangen, men en politisk thriller, der vi skal møte igjen en gammel kjenning fra tidligere bøker. Noen av oss husker tv-journalisten Kristin Bye fra blant annet Ulvenatten. I Falken er Kristin igjen i begivenhetenes sentrum og som i Ulvenatten får hun en direkte linje til kidnapperne.

Både VG og Dagbladet ga boken terningkast 4 i sine anmeldelser.

PETER MAY: UALMINNELIGE MENNESKER (GOLIAT FORLAG),
OVERSATT AV RAGNHILD AASLAND SEKNE OG ANLAUG LIA

PETER MAY: Krim med den skotske kodeknekkeren Enzo Macleod.
(Foto: Goliat)

Hils på Enzo Macleod, skotsk kodeknekker bosatt i Paris. Han har én datter som hater ham og føler seg sveket og én datter som forguder ham og føler seg elsket. Og en jobb som kjeder ham.

Macleod er professor i biologi, men har tidligere jobbet som kriminaltekniker med nettopp biologiske spor som spesialfelt, og han har en viss tro på at han fortsatt mestrer det faget. Og det gjør han jo. Han inngår sågar et veddemål om at han er i stand til å løse kalde, franske drapssaker ved hjelp av ny teknologi.

Og så er vi i gang med en heseblesende kodekrim som fører oss Frankrike rundt og til en dramatisk avslutning langt un-der jorden i Paris’ katakomber.

Ualminnelige mennesker er første bok i en ny serie med Macleod i hovedrollen. Boken ble belønnet med terning-kast 4 i BOK365s anmeldelse.

ROBERT HARRIS: MÜNCHEN (CAPPELEN DAMM),
OVERSATT AV MONICA CARLSEN

ROBERT HARRIS: Suksessforfatter som denne gang henter handlingen fra München-konferansen i 1938

Robert Harris er en av verdens mestselgende thrillerforfattere, og står bak suksesser som Fedre-land og Cicero-trilogien. Nå kommer München på norsk, og ifølge forlaget er det en helstøpt spionthriller om bedrag og troskap, lojalitet og svik.
Bakteppet er München-konferansen i september 1938, der britenes statsminister Neville Chamberlain med sin uttalelse «Peace in our time» lot som han ikke så Hitlers opprustning og aggressivitet.

I boken møter vi Hugh Legat, sekretæren til Chamberlain, og hans tyske motstykke, Paul von Hartmann, som jobber i det tyske utenriksdepartementet. Legat og Hartman er gamle studiekamerater fra 1920-tallet, men har ikke hatt kontakt siden. Når Hugh, i følge med Chamberlain, flyr fra London til München, og Hartmann reiser på Hitlers nattog fra Berlin, er de på full og katastrofal kollisjonskurs.

LEILA SLIMANI: VUGGESANG (CAPPELEN DAMM),
OVERSATT AV THOMAS LUNDBO

LEILA SLIMANI: Det perfekte paret har funnet den perfekte barnevakten. Eller kanskje ikke. (Foto: Catherine Hélie)

«Denne romanen er noe mye mer enn en thriller. Synd at den skjemmes av språklig rusk og rask.» Det skriver BOK365, som gir den terningkast 4.

Dette er i alle fall en bok som har gjort det voldsomt stort i hjemlandet Frankrike, der den ifølge forlaget har solgt over 700.000 eksemplarer. Den har også gjort det bra i Storbritannia og USA og er under utgivelse på 35 språk.

Det handler om det perfekte paret, Myriam og Paul. De har perfekte jobber, perfekt bolig – og nå tror de også at de har funnet den perfekte barnevakten til barna. Helt til hun en dag viser seg å være noe helt annet.

Romanen begynner med at barnevakten går amok med kniv. Med stor presisjon og en målrettethet ingen hadde tiltrodd henne rammer hun selve hjertet i makthavernes verden: Barna. BOK365 skriver:

«Slimani roper et kraftig sosialt varsko, i en verden der mangel på håp og muligheter i eget liv driver stadig flere inn i en både økonomisk og sosial fattigdom. De blir stående som fyrstikkselgersker, frysende, fanget, uten fremtidshåp, med nesen klemt mot vinduet til spisestuen der vi andre velter oss i vår overflod. Det er slikt det blir terror av.»

ARNE DAHL: «ÅPEN SJØ» (CAPPELEN DAMM),
OVERSATT AV EINAR BLOMGREN

ARNE DAHL: Klaustrofobisk krim med politimannen Sam Berger, som ikke vet hvem han kan stole på. (Foto: Sara Arnald)

I følge forlaget er Åpen sjø en klaustrofobisk og mørk krimroman av internasjonalt snitt, i samme ånd som de to tidligere bøkene om Berger og Blom, Utmarker og Innland.

Denne gang er politimannen Sam Berger mistenkt for et drap han ikke har begått, og den mystiske medhjelperen hans Molly Blom ligger i koma.
Berger flykter, og forsøker å finne ut hva som ligger bak, men som i andre og lignende bøker: Hvem kan han egentlig stole på? Og hvem har skjulte agendaer?

Dette er den tredje og trolig siste boken om Sam Berger og Molly Blom.
VG gir boken en firer og skriver:

«Et hovedbudskap i boken er ellers at de fleste blant oss er potensielle quislinger, og til salgs bare prisen er høy nok. Det avbalanseres et stykke på vei av noe som kan ligne på en lykkelig slutt. Slutten synes dessuten å bringe en form for rettferdig dommedag over både levende og døde. Da får vi også endelig ryddet opp i den noe sammenvasede intrigen.»

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar