Lånefest i seniorklassen

Myten om at vi blir gjeldfrie med alderen er i ferd med å sprekke. Snart er det like mange som låner penger etter fylte 50 som blant de under 50. Og antallet 60 åringer med gjeld har doblet seg på 15 år! En undersøkelse fra DnB viser en ny utvikling i alderssammensetning blant lånekunder. Stadig flere tar opp lån i en livsfase som ville vært helt utenkelig tidligere. Det er like mange låntakere blant 60-åringer, som blant 30-åringer i etableringsfasen.

Ingen bekymring i banken

Seniorenes lånefest bekymrer ikke bankene. Dagens 60-åringer er i en helt annen situasjon enn 60-åringer for bare noen år siden. Etter en livslang, nøktern livsstil har mange eldre i dag opparbeidet en god kapital og forsikring i boligen, som gir mulighet for låneopptak.

– De er ofte bedre økonomisk stilt og har gode muligheter til å kombinere arbeid og pensjon. I tillegg er de mer opptatt av å realisere drømmer og planer, som opplevelsesreiser, oppussing og investering i ny eiendom. Et annet viktig moment er at denne aldersgruppen har mye bedre helse enn før, sier tidligere banksjef i Sparebanken Vest, Stein Klagegg, til NA24.

Hjelper barna

En som følger denne trenden er Egil Oldevik, snart 70 år og frivillig it-konsulent i Seniorsaken. Han og kona hadde nedbetalt lånet på huset og penger i banken da de bestemte seg for å ta opp et seniorlån.
– Vi var overhodet ikke bekymret for å ta opp nytt lån. Og pengene har jo ikke gått til forbruk. Vi hjalp et av barna med bolig så de står jo trygt plassert, sier han.

Oldevik er en typisk låntaker av den nye sorten. Stadig flere foreldre låner på egen bolig for å gi barna en inngangsbillett til et boligmarked med høye priser og krav om 15 prosent til egenkapital.
Å låne på huset for å hjelpe barna er jo nesten som å gi dem forskudd på arv når de «trenger» det. At det kan bli mindre arv når den tiden kommer tror jeg ikke barna tenker på, og det gjør ikke jeg og kona heller. Det er viktigere å leve godt nå og hjelpe barna når de trenger det.

Han har ikke bare støtte fra egne barn, hele seks av ti kommende arvinger syns det er greit at foreldrene tar opp lån i en livsfase der de har mulighet til å nyte livet. Det viser en undersøkelse gjennomført av Opinion.

Populære pensjonister

Dagens godt voksne kalles «det grå gull», og er i ferd med å bli mange bransjers favorittkunder. Eiendomsmeglere, flyselskaper og reisearrangører, bilselgere og treningskjeder kappes om å få dem som kunder. Men selv om Oldevik er en av dem de kjemper om, kjenner han seg ikke helt igjen i bildet som tegnes av dagens pensjonister. I media blir de nærmest fremstilt som lottomillionærer.

– Vi lever godt og reiser mye, men det er jo ikke slik at vi bruker penger kun til egen tilfredsstillelse og forlystelse. Jeg synes den litt ensidige fremstillingen av at vi på 65 + lever i en økonomisk gullalder er sterkt overdrevet. Jeg tror ikke det er slik flertallet har det.

Men selv om Oldevik balanserer bildet av dagens pensjonister er det ingen tvil om at noen i denne gruppen aldri har hatt det så økonomisk godt som nå. Sterk og kontinuerlig vekst i boligprisene har gjort at mange har bygget opp en formue ved å nedbetale lån, og gjøre boligen sin gjeldfri. Men disse «sparepengene» er bundet i boligen, og kan derfor bare frigjøres om man selger og flytter til noe billigere. Det er det de færreste som ønsker eller har ork til å gjøre. Alternativet kan være å låne på en fremtidig verdistigning og gevinst.

Tre ting du må tenke på!

BN Bank samarbeider med Seniorsaken og tilbyr medlemmene gebyrfritt SeniorLån. Det er et lån der renter og avdrag ikke skal betjenes/betales så lenge du bor i boligen din.

Her er seniorrådgiver Judith-Karin Ulvestad Adolfsens tips til hva du bør tenke på når du skal ta opp lån som godt voksen:

  • Husk at rentene på et ordinært-/rammelån kan stige til «uante høyder», men må likevel betjenes. Går renten opp mot 16-17 % (som på slutten av 80-tallet), kan det bli store summer i løpet av et år.
  • Sørg for å få garantert, livslang avdragsfrihet.
  • Sammenlign alle tilbud og muligheter, og beregn/estimer konsekvenser frem i tid.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar