Påskevin i solveggen

Det nærmer seg påske og den er ganske sen i år, men desto bedre å nyte et glass hvitvin eller bobler i solveggen. Og kanskje er det deilig med et glass rødt til påskekrimmen om kvelden også? Det er på tide å se på påskevinen!

Er det noe det selges mye av på Vinmonopolet til påske så er det pappvin, og det er ikke noe rart. Kjempepraktisk å ta med både i bil, båt og i pulken. Ifølge Vinmonopolet selges det 1,9 millioner liter boksvin til påske. Hvor mange av dem kjøper du? Mange tenker nok at kvaliteten på vin i boks ikke er like bra som vin i flaske, og slik har det nok vært i en del år. Heldigvis har kvaliteten steget enormt på pappvin de siste årene, og derfor er det lett for en sommelier å anbefale viner både i papp og flaske. For man kommer ikke unna at ved de spesielle anledningene – da er det en flaske som gjelder.

HVITVIN PÅ BOKS

Av hvitvin på boks er det lurt å plukke med seg noen klassikere som passer til mye forskjellig mat. Laroche Chardonnay L er en klassisk allrounder fra det kjente vinhuset Laroche i Frankrike. Det er en frisk og tørr hvitvin med god fylde, fin friskhet og god og avrundet smak. Denne er deilig alene i solveggen, til fisk og sjømat, kylling og grønnsaker. Vinen finnes både i klassisk 3-liters kartong, 1,5 liters pose og vanlig flaske. Hvis du vil ha en litt mer eksklusiv vin på flaske fra Laroche som passer til den samme maten, kan Laroche Chablis 2017 være et godt tips. Denne er mer kompleks, mineralsk og spennende på smak.

Riesling er en drue som passer til mye forskjellig mat, og tyske Wongraven Morgenstern Riesling 2017 på boks er et meget godt alternativ i riesling-jungelen på Vinmonopolet. Finnes også i vanlig og magnumflaske, som er litt mer lag-ringsdyktig enn boksen. Vinen er frisk, tørr og fruktig med godt eplepreg, lang, slank og mineralsk ettersmak. Også denne hvitvinen er utrolig flott alene, men passer godt til fisk og sjømat, samt asiatisk mat.
En tredje klassisk drue som det drikkes mye av er Sauvignon Blanc. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2018 har fått gode omtaler og det med rette. Finnes også på flaske. Dette er en fransk variant som er fruktig og frisk, preg av solbærblader, gress og sitrus. Tørr og fin med god fruktsødme og syre. Mange syns at Sauvignon Blanc er best med mat til, perfekt til fet fisk som ørret og laks, salater, grønnsaker (spesielt aspargesretter) og øvrig sjømat. Den passer også til en del geitoster.

RØDVIN PÅ BOKS

Utvalget av rødvin på boks er større enn hvitvin, men du vil fortsatt gjerne ha en vin som passer til en del forskjellig når du først kjøper tre liter. Natural Selections Bordeaux er en fransk rødvin som passer både til gryter, italienske retter, biff og lam. Den er fruktig med et godt bærpreg, og matvennlige tanniner og syre i en tørr smak som sitter godt. En veldig seriøs boksvin.

AVLIVET MYTE: Kvaliteten på pappvin står ikke tilbake for kvaliteten på flaske. Du kan trygt handle papp med deg på hytta, og nyte din rødvin foran peisen.

Mange går til Spania når det kommer til kjøttvin, spesielt lam, og det gjør de med rette. Cruzado Garnacha 2017 pas-ser utmerket til fete kjøttretter og grillmat med sin konsen-trerte og krydrede smak – tørr, men fruktig og god.

Men også Italia og spesielt Toscana har rødviner på boks som kan hanskes med både kraftige gryter og lam. Cafaggio Toscana 2017 har en innsmigrende bærsødme som gjør at den også passer alene, men en friskhet og struktur som gjør den ypperlig til kjøtt.

Mange tenker nok ikke på Tyskland når de skal kjøpe rødvin på boks, men fra Moselprodusenten Dr Loosen kommer Villa Wolf Pinot Noir 2016, et meget godt pinot noir  kjøp. Finnes også på flaske. Dette er en lett og fin rødvin med fint preg av røde bær, veldig leskende og fruktig med lange og slanke tanniner. Ypperlig til lyse kjøtt-typer som kylling, kalkun, kalv og pasta.

Du kan også få kjøpt rosévin på boks, et smart valg om du liker lette og fruktige viner. Et veldig godt valg er franske Ricardelle de Lautrec Syrah Rosé. Dette er en vin har et godt preg av moden frukt, god syre og som sitter meget godt i munnen. Den passer veldig godt alene, men også til lyst kjøtt, grønnsaker og salater.

FRA PLAST TIL HØYTID

Hvis du vil velge miljø og praktisk når det kommer til flaskevin, finnes det i dag ca 50 viner i plastflasker på Vinmonopolet. Veldig praktisk hvis du skal ta med deg en flaske i sekken. Det ryktes at denne vinen ikke er særlig god, men som en sommelier som har smakt en del av dem er det et rykte jeg kan avkrefte. Du skal ikke oppbevare dem over tid, men at de absolutt er verd å ta med på tur og drikke dem relativt ferske, kan jeg skrive under på. Det finnes alt fra riesling til barbera i miljøvennlig plastflaske, så det er bare å teste favoritten nå i påsken.

SOLVEGGEN: Med årets sene påske kan et glass god hvitvin egne seg utmerket i solveggen på hytta.

Når det kommer til flasker til mer spesielle anledninger i påsken har jeg også noen anbefalinger. Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2015 er en italiensk rødvin lagd på delvis tørkede druer, fra et veldig godt vinhus i en meget god årgang. Denne er deilig å nyte sammen med din kjære foran peisen eller til påskekrimmen, eventuelt til et godt stykke kjøtt av for eksempel lam. Vil du oppgradere den har samme vinhus Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2013, en ekte meditasjonsvin som nytes alene, til litt mørk sjokolade eller parmesan. Hva med å smake en 19 år gammel Bordeaux til en meget god pris? Chateau Simard 2000 er en flott vin som både kan drikkes alene eller til lam, storfe og småvilt. En spennende og utviklet vin. Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2014 er ganske kostbar, men her får en mye amerikansk vin for pengene. En veldig konsentrert og fruktdrevet vin med fint fat-preg som både kan nytes alene og til lam, storfe og vilt. En kvalitets-spanjol hører også med, og Montecillo Gran Reserva 2010 er en klassiker. Fint fatpreg med varmende urter, tørket frukt og mørke bær som passer godt til de fleste kraftige kjøttretter.

Musserende vin tar vi lett og gæli: Prosecco er mer sød-mefull og passer som aperitiff, i solveggen eller i en aperol spritz. Cava er tørrere og passer mer til mat, i likhet med Champagne. Gjerne til koldtbord, tapas og fisk og sjømat. Du kan prøve noen utradisjonelle typer og bli positivt overrasket også, spør ditt lokale vinmonopol om de kan tilby tysk sekt eller musserende vin fra England.

Husk å kjøpe drikkevarer til all den deilige sjokoladen, marsipanen og andre godsakene du skal kose deg med i påsken også. Til sjokolade vil jeg anbefale en god portvin eller en skikkelig stout, det har de på alle landets vinmonopol. Til marsipan og lignende vil en lys dessertvin være å anbefale, en moscato eller vin santo, for eksempel. Av sterkere saker er det alltid fint å ha en Cognac liggende, eller en whisky for deg som liker det. Det kan være moro å overraske familie og venner med noen småflasker i skisporet også, hva med lakrisbrennevinet Fisk eller den afrikanske kremlikøren Amarula Cream i kaffen?

Uansett – god påske, og husk: Drikk med måte!

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar