Sommerdrikke

Sommerdrikke… Hva man legger i det, er vel ganske individuelt. Men generelt tenker nok de fleste på friske og lette drikker, samt noe som passer til grillmaten. Heldigvis har vi mange flotte alternativer til det meste.

FRUKT OG GRØNT

Hvis du liker å servere frukt og grønt om sommeren og gjerne vil servere noe godt i glasset i tillegg, er det et par ting du må tenke på: Frukt er søtt, det vil si at du også bør finne litt sødme i vinen. En halvtørr til halvsøt riesling vil være et godt alternativ – det samme med den italienske vinvarianten Lambrusco, som er halvsøte til søte musserende viner, samt viner basert på druen Moscato.

Hvis du skal slå på stortromma til de norske jordbærene finnes det en del søt Champagne som utgir en helt fantastisk kombinasjon, perfekt til et sommerbryllup eller andre feiringer.

Til grønnsaker og vegetarretter er rosévin å foretrekke, her finner du ofte røde bær og urter i vinen som passer godt til det grønne i maten. Det finnes mange gode roséviner fra Piemonte som er veldig matvennlige og å anbefale, disse er også fine til lyst kjøtt som kylling og svin.

Serverer du en rett med fokus på asparges, er en vin basert på druen Sauvignon Blanc en klassiker til, for eksempel en Sancerre, men du kan gjerne gå i retning av en Chablis om du liker det bedre.

GRILLMAT

Til kraftig mat er det godt med kraftig vin. Griller du for eksempel et godt stykke kjøtt av storfe eller lam, kan en Bordeaux være en god match. Da får du mye fruktighet og tanniner som passer godt til maten.

Mer amerikansk-inspirert mat som spareribs og hamburger er ypperlig å pare med amerikansk vin. En Zinfandel eller Cabernet Sauvignon fra solfylte California er meget gode alternativer.

Yngre viner fra Sør-Rhône har litt mer syre og friskhet enn de ovennevnte vinene, de passer derfor noe bedre til lettere grillmat med kylling og svin. Det samme gjelder en del viner fra Piemonte, som Langhe Nebbiolo.

Er du mer glad i en litt sødmefull rødvin til maten er en italiensk Ripasso noe å vurdere, den har god fruktsødme og fylde.

SJØMAT

Mange spiser mye fisk og sjømat om sommeren, og det er vel ikke noe som er bedre enn ferske reker med loff og majones en solfylt ettermiddag. Men hva drikker du til det?

Stikkordet er friskhet og god syre, spesielt til fete tilbehør som majones, smør og smørsaus. Til en rekeaften er en god Chablis et treffende valg, det er friske, mineralske viner som matcher maten. Det samme er en Sancerre.
Andre gode viner til sjømat kan være en Chenin Blanc fra Sør-Afrika eller en knusktørr tysk (eller fransk) Riesling.

Hvis du har lyst til å gå litt utenfor den typiske allfarveien i forhold til vinen, kan det være moro å prøve en Vinho Verde fra Portugal, en Grüner Veltliner fra Østerrike eller en italiensk Soave.

MUSSERENDE VIN

Flere og flere ønsker å drikke musserende vin, både alene og til maten. Når det kommer til italienske bobler er Prosecco den mest kjente, dette er litt søtere viner med et fruktig preg, som gjerne passer best som aperitiff. Men hvis du vil smake det som er Italias ”Champagne” er Franciacorta en vin å se etter. Dette er en musserende vin som er lagd på champagnemetoden og minner mye om Champagne. Den passer godt til fisk, sjømat og lyst kjøtt.

Spanske Cava er også matvennlig, om du går for de tørre utgavene. Dette er viner som også er produsert på champagnemetoden og finnes i forskjellige prisklasser. Hvis du investerer litt i Cava og gjerne velger en Reserva eller Gran Reserva, får du komplekse og flotte musserende viner.

Champagne og Cremant er mye av det samme, men Champagne kan kun komme fra Champagneregionen i Frankrike, mens Cremant lages over hele landet.

Det finnes mange Cremanter som er et godt og billig alternativ til Champagne – de har god syre, mineralitet og et lett gjenkjennelig preg av kjeks og brødbakst som kommer av produksjonsmetoden. Begge vintypene er veldig matvennlige, det sies at Champagne passer til alt, og det er ikke så langt unna sannheten.

TERRASSEVIN

Dette er enkelt og greit vin du liker å drikke alene, uten mat. Så her må du finne din egen preferanse, og alt er lov! Liker du en sødmefull prosecco, eller en frisk rosèvin, en barolo?Da drikker du det på terrassen og koser deg i ferien.

ØL

Det går med mye øl om sommeren for mange nordmenn; noen foretrekker pils, andre liker å eksperimentere litt med ulike øltyper. Pils er enkelt å forstå, det passer til det meste av mat – og alene. Det samme gjør en hveteøl, en såkalt weissbier, som er forfriskende og med et lysere maltpreg og mer sitrus enn pils.

En mørkere øltype er god til grillmat, prøv gjerne en Brown ale, Bock eller Amber Ale.

Til mer amerikanske retter som spareribs og hamburger med en del krydder og smak vil en pale ale og IPA passe svært godt, mens en god stout eller porter er supert til desserter, gjerne med sjokolade.

Aperitiffmessig er en surøl morsom, man får dem i mange surhetsgrader og med ulik frukt – veldig forfriskende i solveggen!

DRINKER

Du har kanskje drukket Aperol Spritz i flotte omgivelser på ferie, og drømmer deg tilbake til feriefølelsen med den forfriskende og lett bitre drinken? Den kan du enkelt lage hjemme også, kanskje til og med forbedre den da du kan justere ingrediensene til din egen smak.

APEROL SPRITZ: Den italienske drikken har blitt populær over hele verden, og egner seg spesielt godt i sommervarmen.

Selv om denne drinken er et ganske nytt fenomen her oppe i nord har den eksistert en god stund lenger sør. I Italia, hvor den kommer fra, ble den veldig populær på 50-tallet som et alternativ til Veneto-aperitiffen hvitvin og musserende vann. Den inneholder som navnet tilsier likørproduktet Aperol, et produkt oppfunnet i 1919 som et ”lett-likør”-produkt.

Den offisielle oppskriften er som følger: 3 deler prosecco, 2 deler Aperol og 1 del musserende vann. Dette helles over is i et vinglass og pyntes med en skive appelsin.

Aperol eies i dag av Gruppo Campari og Campari, – et likørprodukt på ca 20 prosent alkohol – er faktisk et alternativ til Aperol i drinken. Du kan fint både lage deg en Campari Spritz samt bestille deg en ute, da de aller fleste barene verden rundt både kjenner til drinken og/eller har Campari.

Alternativer til en oppfriskende sommerdrink hvis du ikke er så glad i småbitre drikker kan være hvit portvin og tonic.

Hvit portvin finnes både i helt tørre (uten sukker) varianter og søte, det samme gjør tonic. Så her kan du variere litt etter preferansene for sødme.

Ellers er det mange forskjellige produkter man kan gjøres friskere og mer ”sommerlige”, hva med rom og tonic? Den gode gamle favoritten Fjellbekk med akevitt, vodka, cointreau og sitronbrus er ikke dum i solveggen, ei heller en klassisk Gin & Tonic.

Hvis du ikke har smakt en jordbærdaquiri med norske jordbær ennå, er det en sterk anbefaling. Så får du en god dose C-vitamin på kjøpet.

Glem heller ikke sangria: Fyll en mugge med frukt og is, hell over hvit eller rødvin. Enkelt og smakfullt. Kan også toppes med Farris eller sitronbrus.

Husk at det også finnes mange alkoholfrie alternativer til sommerdrikke, både i butikk og på Vinmonopolet bugner det over av cider, både med og uten bobler, ingefærøl og håndverksbrus.

Du kan lett lage mocktails med for eksempel eplecider, Farris og pynte med agurk og limeskiver, bare fantasien setter grenser.

God sommer, og husk: Drikk med måte!

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar