To gode iskremoppskrifter

Gunnhild Wik Mikkelsen gir oss her to gode iskremoppskrifter, begge uten laktose.

Jordbæriskrem

Foto: Kine Jensen

(uten laktose, melk, egg, nøtter, soya, raffinert sukker)

1 kurv jordbær
1 boks kokosmelk (400 ml), ikke lett *
1 kryddermål vaniljepulver
revet skall av ½ økologisk sitron
15 dråper flytende stevia, gjerne med vaniljesmak
50 ml flytende honning **
1-2 ts balsamico (kan utelates)
1 ts frysepulver (kan utelates) ***

Rens jordbærene og kjør alle ingrediensene i en matmølle. Smak og tilsett mer stevia eller annet søtt ved behov. Sett blandingen i kjøleskap til den er kald. Hell blandingen i iskremmaskinen og kjør til isen er tykk. Hvis det er mer røre enn du får plass til i maskinene din, kan du fryse resten til  ”pinneis”.

Har du ikke iskremmaskin, setter du massen i fryseren og tar den frem og rører den hver ½ time 3-4 ganger for å unngå at det dannes iskrystaller under innfrysningen. Oppbevares i fryser om den ikke skal spises med én gang.

*)    Du kan også bruke laktosefri fløte.
**)  Du kan velge annen søtning om du vil, for eksempel kokosblomstsukker, sukrin, juice, eller tørket frukt bløtlagt i litt vann eller rum.
***) Frysepulver gjør at isen får litt seigere konsistens. Kan byttes ut mot Guar Gum om du har det.

Skogsbærsorbé

Foto: Kine Jensen

Dette er en kjempeenkel sorbé som du kan trylle frem på fem minutter, og den kan varieres i det uendelige. Den viktig ingrediensen er frosne bananer. Kjøp dem på salg – brune utenpå, men fortsatt gule inni. Ta av skallet, brekk dem i 3-4 deler og frys dem i poser.

Til en frossen banan tar du 2-3 dl bær, frukt eller fruktmos. Kjør alt i en matmølle til det er godt blandet. Smak til med litt honning, vaniljestevia eller annet søtt om det trengs (ofte er det unødvendig).

Sorbéen får en deilig, seig konsistens. Den kan spises som den er, fryses til ”pinneis”, fylles i et ferdig stekt paiskall, brukes til fyll i kaker eller som tilbehør til en nøttebunn.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar