Vet du hva maten inneholder?

“Det er ikke gull alt som glitrer” er det et ordtak som sier. Nevnte ordtak kan fint overføres til maten du finner i butikkene. Alt er nemlig ikke hva det utgis for å være. Produsentene er dessverre litt for flinke til å villede oss og tar ikke en krone for å pynte på sannheten.

Grovbrød som ikke er grovt, appelsinskinke uten appelsin, surdeigsbrød uten surdeig og blåbærjuice med minimale mengder blåbær er bare noen av funnene Forbrukerrådet viser til i sin rapport, “Vet vi hva vi spiser?” Selv om rapporten ikke er ny er den absolutt dagsaktuell.

1,5 % avocado i guacamole

Har du lyst på guacamole er nok det beste å lage den selv. Hjemmelaget versjon er som kjent laget av moset avocado tilsatt en skvis av lime, litt løk og chili. Kjøper du derimot guacamole i butikk, kan du ikke regne med mye avocado i produktet. Stikkprøver viser at Maarud og Santa Marias versjoner henholdsvis inneholder skarve 5 % og 1,5 % avocado.

Grovt er ikke nødvendigvis grovt

Ikke la fargen på brødet lure deg. Et mørkt brød kan være grovt, men det kan like gjerne være at brødet er farget av malt.

Et brød som markedsføres som grovt trenger nødvendigvis heller ikke være grovt. Eksempler på villedende markedsføring er Matmesterns grove rundstykker og Coop grove baguetter. Førstnevnte inneholder 12 % grovmelmiks og sistnevnte så lite som 10 % grovt mel.

For å klassifisere et brød som grovt må det inneholde minst 50 % grovt mel, så dette er ren og skjær juks.

Surdeig med gjær?

Balderbrød fra Rema 1000 skryter på seg å være “bakt på tradisjonsrikt vis med surdeig for ekstra smak og saftigere konsistens”. Leser man derimot på ingredienslisten ser man at den såkalte surdeigen er laget av vann, hvetemel, gjær og salt. Vanlig loff med andre ord. Surdeig inneholder ikke gjær.

Det anbefales å spise fisk 2-3 ganger i uka…

Ønsker du å spe på med fisk i hverdagen får du fint lite utbytte hvis du kjøper Kystens Fiskegrateng fra Findus. Denne inneholder kun 20 % fisk.

All Natural Madness fra Snapple

Slurper du i deg en flaske med Mango Madness fra Snapple, da slurper du så visst ikke i deg mango. 0,3 % mango er ikke mango madness, kun madness.

Du kan lese hele rapporten til Forbrukerrådet her.

Ingredienslisten gir deg svaret

Hva inneholder maten
Ingredienslister er alltid merket i fallende rekkefølge, hvor ingrediensen det er mest av er listet først. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com

Ønsker du å ha mer kontroll over hva du putter i deg, må du nødvendigvis lese ingredienslisten. Denne er merket på en spesiell måte for alle mat- og drikkevarer. Regelen er at ingrediensene listes i fallende rekkefølge etter mengde. Står sukker først på listen er det altså mest sukker i produktet. Står salt oppført sist, er det minst salt.

Spesielt viktig er det å sjekke ingredienslisten på produkter man bruker daglig, som for eksempel brød. Mange av brødene er så dårlige at man like gjerne kunne kjøpt seg en bolle, så det å bytte brødtype kan faktisk utgjøre mye for helsen. Sammalt mel bør stå oppført før hvetemel i ingredienslisten.

Med mindre du har utmerket syn kan det være greit å huske brillene neste gang du handler.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar